СТЈУАРТ ПИЧ / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
02/12/2021 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон именовао Стјуарта Пича за британског изасланика за Западни Балкан

Као специјални изасланик премијера, сер Стјуарт ће сарађивати са лидерима Западног Балкана и другима широм региона, као и са нашим савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности

Премијер Велике Британије Борис Џонсон именовао је Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Западни Балкан, у склопу сталне британске посвећености стабилности и просперитету у региону, саопштено је из амбасаде Уједињеног Краљевства у Београду.

Сер Стјуарт Пич ће преузети ту улогу након што је раније ове године поднио оставку на мјесто предсједавајућег војног комитета НАТО-а, улоге коју је обављао од 2018, наводи се у саопштењу и додаје се да је Пич раније служио и као начелник штаба одбране Уједињеног Краљевства, преноси Н1.

Као специјални изасланик премијера, сер Стјуарт ће сарађивати са лидерима Западног Балкана и другима широм региона, као и са нашим савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности, поручује су у саопштењу.

Његов рад ће, како се додаје, такође укључивати промовисање јаких демократских институција и отворених друштава, помагање у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбједносним изазовима, и подстицање рјешавања наслеђених питања попут ратних злочина и несталих лица.

- С тим у вези, Уједињено Краљевство ће такође наставити да предводи рад на унапређењу родне равноправности и имплементацији Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у сукобима. У Босни и Херцеговини, активности сер Стјуарта ће подржати рад међународног високог представника Кристијана Шмита, који и даље ужива пуну подршку Уједињеног Краљевства. Што се тиче Србије и Косова, он ће са нашим партнерима радити на подршци дијалогу Србије и Косова, уз посредништво Европске уније - објашњава се у саопштењу британске амбасаде.

Подсјећа се и да је високи представник у БИХ упозорио да се та земља суочава са највећом егзистенцијалном пријетњом свог послијератног периода и да постоји стварна могућност даље подјеле и сукоба.

- Заједно са међународним партнерима, Уједињено Краљевство ради на рјешавању свих претњи стабилности у складу са Дејтонским мировним споразумом који је подстакао тешко стечени напредак у Босни и Херцеговини, током последњих 26 година. Уједињено Краљевство такође помаже у суочавању са другим регионалним изазовима, укључујући подршку нормализацији односа између Србије и Косова и борбу против организованих криминалних група - наводи се у саопштењу.

Уједињено Краљевство ће, како се истиче, играти важну улогу, блиско сарађујући са владама региона и својим међународним партнерима.

Поводом именовања Стјуарта Пича, премијер Џонсон је рекао да је Уједињено Краљевство дубоко посвећено европској безбједности.

- Западни Балкан се суочава са највећом пријетњом својој стабилности и безбједности у последње двије деценије. Имамо дужност да учинимо све што можемо да очувамо помаке постигнуте миром и дијалогом – не смијемо дозволити било какав повратак насиљу и поделама из прошлости. Велико искуство и стручност сер Стјуарта ће ојачати међународне напоре да се заштити мир и промовишу евроатлантске интеграције у овом кључном региону - поручио је Џонсон.

ШЕфица британске дипломатије Лиз Трас оцијенила је да је именовање специјалног изасланика јасан показатељ посвећености Британије Западном Балкану и одбрани и промоцији слободе и демократије у региону.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Маклеод поздравила је именовање Стјуарта Пича за специјалног изасланика премијера за Западни Балкан.

- Сер Стјуарт је веома поштован и својим значајним искуством ће допринети овој улози. Он се радује сарадњи са лидерима широм региона, у име владе Уједињеног Краљевства и у блиској сарадњи са британским амбасадама, како би се подржала и ојачала регионална стабилност - казала је.

Његово именовање, додала је Маклеод, јасан је знак континуиране британске посвећености јачању односа са земљама Западног Балкана и безбједности и просперитету овог важног региона. Веома се радујем сарадњи са њим.

О политичкој ситуацији на Западном Балкану било је ријечи на састанку министара спољних послова НАТО-а у Риги, а биће и на дневном реду састанка министара спољних послова Г7 у Ливерпулу, који је најављен раније ове недеље, подсјећа се у саопштењу британске амбасаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:22