Eksperti UN pozivaju na priznavanje Palestine / - PIXABAY
03/06/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eksperti UN pozivaju sve države da priznaju palestinsku državu

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je sve države da priznaju palestinsku državu kako bi osigurale mir na Bliskom istoku i iskoriste sve političke i diplomatske resurse koji su im na raspolaganju da dovedu do momentalnog prekida vatre u Gazi.

Eksperti, među kojima je i izvjestilac UN za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama Frančeska Albaneze, saopštili su su da je priznanje palestinske države važno priznanje prava palestinskog naroda i njegove borbe za slobodu i nezavisnost, navodi se na internet stranici UN-a.

- Ovo je preduslov za trajni mir u Palestini i na cijelom Bliskom istoku – počevši od momentalnog proglašenja primirja u Gazi i bez daljih vojnih upada u Rafu. Rješenje sa dvije države ostaje jedini međunarodno dogovoreni put ka miru i bezbjednosti i za Palestinu i za Izrael i izlaz iz generacijskih ciklusa nasilja i ogorčenosti - navodi se u saopštenju.

Prije nedjelju dana Španija, Irska i Norveška zvanično priznale palestinsku državu, što je izazvalo oštre reakcije Izraela koji se zbog svog rata u Pojasu Gaze nalazi u sve većoj međunarodnoj izolaciji, što je potez koji su eksperti UN pozdravili, navodi se u saopštenju.

Španija, Norveška i Irska zvanično priznale Palestinu

Tri evropske vlade rekle su da je cilj ovog poteza da podrži rešenje o dvije države i podstakne mir na Bliskom istoku. Nadaju se da će njihova odluka podstaći druge države EU da slede njihov primjer.

Izrael je više puta osuđivao poteze za priznavanje palestinske države, rekavši da oni podržavaju Hamas, palestinsku militantnu grupu koja vlada pojasom Gaze od 2007. godine.

Eksperti UN-a su rekli da je potez tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera, ministra odbrane i najviših lidera Hamasa zbog sumnje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti obećanje odgovornosti i okončati nekažnjivost na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Od 28. maja 2024. Državu Palestinu, koju je formalno proglasila Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) 15. novembra 1988, priznala je velika većina država članica Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 23:04