АстраЗенека вакцина / - ФОТО: ДОЈЧЕ ВЕЛЕ
15/01/2022 u 08:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕМА додала ријетку упалу кичмене мождине нуспојавама АстраЗенекине вакцине

ЕМА одбор за сигурност је такође поновио своју препоруку да се слично упозорење примјени и на вакцину Џонсон и Џонсон

Стручњаци Европске медицинске агенције (ЕМА) предложили су да се могућим нуспојавама АстраЗенекине вакцине против корона вируса дода ријетка упала кичмене мождине, трансверзални мијелитис.

Вакцина је наишла на неколико препрека, укључујући застој у производњи и истраге регулатора услед ријетких случајева озбиљних нуспојава попут згрушавања крви, што је довело до тога да неколико земаља ограничи или обустави његову примјену, јавља Н1.

ЕМА одбор за сигурност је такође поновио своју препоруку да се слично упозорење примјени и на вакцину Џонсон и Џонсон.

Трансверзални мелитис је упала једне или обје стране кичмене мождине и може да изазове слабост у рукама или ногама, потешкоће повезане са бешиком или пробавне сметње.

Одбор је прегледавши податке закључио да је могуће да постоји узрочна веза између тих вакцина и трансверзалног мијелитиса.

Међутим, додао је да однос између користи и ризика ових вакцина остаје непромијењен.

Регулаторна агенција није пружила никакве информације о пријављеном броју таквих случајева након вакцинације, али је навела да је информацијама о вакцини додат и трансверзални мијелитис као штетна реакција непознате учесталости.

Извјештаји о озбиљним болестима нервног система су такође били у средишту обуставе истраживања у раним фазама развоја вакцина АстраЗенеке и Џонсон и Џонсон која се заснива на сличној технологији.

Агенција је такође предложила ажурирање информација о АстраЗенекиној вакцини у вези са згрушавањем крви након прве дозе како би се видјело да је мање таквих нуспојава забиљежено након друге дозе.

Од 1.809 случајева крвних угрушака са ниским бројем крвних плочица забиљежених у свијету, 1.643 су пријављена након прве дозе, а 166 након друге дозе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:25