Ердоган  / Фото: ADEM ALTAN/AFP/
14/09/2021 u 17:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган изричит: Турска нема капацитета за нови избјеглички талас

Не желимо да поново преживљавамо искуства слична онима када је кренуо талас избјеглица из Сирије, каже турски предсједник

Турска нема капацитета да се бори са могућим новим таласом избјеглица из Авганистана, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору са њемачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером.

Kако је саопштено из Ердоановог кабинета, он је истакао да Њемачка и остале државе чланице ЕУ треба да помогну сусједима Авганистана "како би могли да носе терет авганистанске миграције", преноси АП.

Додао је да нико не жели да поново преживљава искуства слична онима када је кренуо талас избјеглица из Сирије 2015. године, када су стотине хиљада људи стигле у Грчку чамцима из Турске на путу да траже азил у просперитетнијим земљама ЕУ.

Ергодан је рекао Штајнмајеру да ЕУ треба да "хитно предузме кораке" како би обезбиједила примјену споразума из 2016. са Труском, која се тада обавезала да ће зауставити прилив миграната у Европу у замјену за безвизни режим и знатну финансијску помоћ.

Истакао је да то би ти кораци требало да буду наставак преговора о чланству Турске у ЕУ, обнова царинске уније и гарантовање безвизног режима за турске грађане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:04