Реџеп Тајип Ердоган / - Фото: PREDSЈEDNIK.RS
18/04/2022 u 22:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган: Турска улаже напоре да спријечи нове тензије на Балкану

Успостављање прво примирја, а затим трајног мира између наша два сусједа било би једно од најбољих дјела учињених за цијело човјечанство - рекао је Ердоган у обраћању у Анкари

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће Турска наставити да чини неопходне напоре за постизање мира у Украјини.

- Успостављање прво примирја, а затим трајног мира између наша два сусједа било би једно од најбољих дјела учињених за цијело човјечанство - рекао је Ердоган у обраћању у Анкари, главном граду Турске, после ифтара са групом амбасадора поводом Рамазана. 

Он је истакао важност дијалога за постизање примирја у Украјини.

- Искрено вјерујем да се мирно рјешење може наћи кроз дијалог заснован на очувању територијалног интегритета и суверенитета Украјине - рекао је Ердоган и додао:

- Наставићемо са нашим напорима да постигнемо задовољавајући исход преговора у Истанбулу, који ће одговарати објема странама и међународној заједници.

Он је напоменуо да недавне фотографије и снимци из украјинске Буче и Ирпина бацају сјенку на напредак постигнут током разговора руских и украјинских представника у Истанбулу прошлог мјесеца.

Ердоган је такође прокоментарисао недавна дешавања у Ал-Кудсу / Јерусалиму и џамији Ал-Акса.

- Видимо шта се догодило у Ал-Акси. Ово нас је заиста дубоко растужило. Надам се да се то неће поновити у будућности – истакао је Ердоган.

Он се дотакао и односа Турске са Јерменијом, као и дешавања на Балкану.

– Искрено намјеравамо да наставимо процес нормализације са Јерменијом. Такође чинимо напоре да спријечимо нове тензије и очувамо стабилност на Балкану, рекао је Ердоган.

Он је подсјетио и на борбу коју Турска годинама води против терористичких организација.

- Желио бих да кажем да очекујемо снажну подршку свих наших пријатеља у вези са прекидом ресурса који се користе за финансирање терористичких организација - рекао је Ердоган.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:05