FOTO: sina drakhshani Available for hire - iran, zastava, ilustracija / - UNSPLASH
14/10/2024 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Eskalacija neprijateljstva: Iran prekinuo indirektnu komunikaciju sa SAD

Iranski ministar spoljnih poslova Sejed Abas Arakči saopštio je danas da je Iran prekinuo indirektnu razmjenu poruka sa SAD zbog nedavnih dešavanja u regionu.

Zbog trenutne krize i posebnih okolnosti u regionu taj proces je zaustavljen.

- Ne vidimo nikakvog osnova za razgovore dok ne prebrodimo trenutnu krizu. Buduće odluke o tome da li će se ponovo aktivirati biće saopštene nakon dalje procjene - rekao je Arakči u Muskatu u Omanu, gdje razgovara sa tamošnjim zvaničnicima o tekućim izraelskim zločinima u Palestini i Libanu, piše Nova.rs.

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Osvrćući se na specifične regionalne okolnosti, Arakči je ukazao na stalne napore Omana u rešavanju regionalnih pitanja, uključujući njegovu pozitivnu ulogu u posredovanju između Irana i SAD, bilo kroz, kako je naveo, „razmjenu poruka ili postavljanje pozornice za razgovore“, objavila je iranska agencija Fars.

Vašington post: Više od 20 iranskih raketa pogodilo dvije vojne baze u Izraelu

Visoki iranski diplomata je dodao da je tokom posjete Omanu iznio stavove Irana, koje će saopštiti svim relevantnim zemljama, uključujući SAD i evropske države.

Arakči je naglasio da, iako je Iran u potpunosti spreman za rat, on ne teži sukobu, „smatrajući da bi diplomatija trebalo da bude prva akcija za sprečavanje rata“.

Oman je dugo bio sagovornik Irana i SAD, posebno u tajnim pregovorima koji su doveli do nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 15:14