/ - PHOTO BY LILZIDESIGNS ON UNSPLASH
06/12/2021 u 11:43 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска централна банка планира редизајн еура

Банка је рекла да ће створити фокусне групе за прикупљање мишљења људи широм континента о могућим темама за будуће новчанице

Европска централна банка саопштила је да планира редизајн својих новчаница еура, а коначна одлука о новом изгледу очекује се 2024. године, јавља Radio  Slobodna Evropa.

Еуро је уведен у готовинском облику 2002. године, с новчаницама на темељу онога што банка са сједиштем у Франкфурту за еуроподручје од 19 земаља назива темом "доба и стилова" - с генеричким прозорима, вратима и мостовима из различитих раздобља који не представљају неко одређено мјесто или споменик.а

За то вријеме доживјеле су једно релативно мање ажурирање.

-Након 20 година, вријеме је да преиспитамо изглед наших новчаница како бисмо их учинили више повезаним са Европљанима свих узарста и поријекла- рекла је предсједница ЕЦБ-а Кирстин Легард у саопштењу.

Казала је да су еуроновчанице "опипљив и видљив симбол да заједно стојимо у Европи, посебно у вријеме кризе, и још постоји велика потражња за њима".

Банка је рекла да ће створити фокусне групе за прикупљање мишљења људи широм континента о могућим темама за будуће новчанице.

-Тематска савјетодавна група" с по једним стручњаком из сваке земље еурозоне потом ће Управном вијећу ЕЦБ-а доставити ужи попис предложених нових тема.

Банка је саопштила како ће тражити мишљење јавности о предлозима, а затим ће одржати конкурс за дизајн нових новчаница прије него што поновно консултује јавност.

Његово Управно вијеће донијеће коначну одлуку и одлучити када би нове новчанице могле бити објављене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 11:38