Са протеста / - TANJUG - TARA RADOVANOVIC
04/02/2023 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Farmeri u srijedu najavili dolazak traktorima u Pariz

Poljoprivrednici planiraju da se u srijedu na traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učestvovanje je prijavilo oko 900 poljoprivrednika

Francuski poljoprivrednici pozvani su da u srijedu, 8. februara, dođu na traktorima u Pariz na protestu, kako bi osudili "nestanak" domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja vrsta pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su i na proteste 20. februara, ali tad širom Francuske.

Poljoprivrednici planiraju da se u srijedu na traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učestvovanje je prijavilo oko 900 poljoprivrednika, prenosi RSE.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, poslije odluke Suda pravde Europske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za sjeme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocijenio je da je već katastrofalno staanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu insekticida nestati poljoprivreda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe insekticida dok se ne pronađe drugo rješenje jer je u pitanju "suverenitet hrane", koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:01