Atentator na Donalda Trampa / mreža X
15/07/2024 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

FBI otkrio detalje o atentatoru: Bio je briljantan

Atentator na Donalda Trampa djelovao je sam i upotrijebio je legalno kupljenu AR pušku da napadne bivšeg predsjednika SAD, saopštili su juče zvaničnici FBI, dodajući da nema naznaka da je osumnjičeni imao bilo kakve psihičke probleme.

Zvaničnici FBI rekli su novinarima da je istraga u ranoj fazi i da još nisu identifikovali ideologiju povezanu sa osumnjičenim. Oni su rekli da je otkrivanje motiva napada jedan od njihovih prioriteta.

Porodica sarađuje u istrazi, rekao je specijalni agent FBI Kevin Rojek. Puška je poslata u laboratoriju FBI u Virdžiniji na obradu, zajedno sa Kruksovim telefonom i sumnjivim uređajem pronađenim u njegovom vozilu. Drugi zvaničnik FBI rekao je da se incident takođe istražuje kao potencijalni akt domaćeg terorizma.

Pronađen eksploziv, materijal za pravljenje bombi...

Specijalni agent FBI Kevin Rojek dodao je da za sada nema naznaka da je Kruks patio od bilo kakvih psihičkih problema. FBI je trenutno fokusiran na Kroksove motive, sa posebnim fokusom na njegovo prisustvo na mreži.

FBI i dalje „radi na dobijanju pristupa“ Kruksovom telefonu. Trenutno se šalje u FBI laboratoriju u Kvantiku u Virdžiniji.

Vol strit žurnal je juče objavio da su vlasti pronašle eksplozivne naprave u automobilu kojim je atentator vozio na skupu. Asošiejted pres i Si-En-En kažu da je u njegovoj kući pronađen i eksplozivni materijal, koji su istražitelji pretražili. Istražitelji kažu da su materijali za pravljenje bombi pronađeni i u autu i ​​kući Tomasa Kroksa.

Donirao demokratama, registrovan kao republikanac

Tomas Metju Kruks je živio u Betel parku u Pensilvaniji, pretežno bijelom, uglavnom bogatom predgrađu Pitsburga. Javna evidencija pokazuje da je živio sa roditeljima. U istoj evidenciji se ne pominju nikakve krivične prijave, niti bilo kakvi finansijski problemi.

Kruks je donirao 15 dolara Projektu progresivne izlaznosti, komitetu za političku akciju povezanom sa Demokratskom strankom predsjednika Džoa Bajdena. Javna evidencija pokazuje da je njegov otac registrovani republikanac, a majka registrovana demokrata. Osam mjeseci nakon donacije, Kruks se registrovao da glasa kao član Republikanske partije, koju Tramp vodi od 2016. godine.

"Bio je stvarno, stvarno pametno dijete, briljantno"

Godine 2022. završio je srednju školu Betel Park, gdje je bio među grupom učenika koji su dobili nagradu Nacionalne inicijative za matematiku i nauku od 500 dolara.

Bivši Kruksov drug iz razreda rekao je da u srednjoj školi nije pokazivao neko posebno interesovanje za politiku i da je sa njim uglavnom pričao o kompjuterima i igricama.

"Bio je super pametan. To je ono što me je zaista dojmilo, bio je stvarno, stvarno pametno dijete, briljantan", rekao je bivši kolega Rojtersu. „Nikada se ništa ludo nije pojavilo ni u jednom razgovoru sa njim“, dodao je.

Novinarima je razgovarao još jedan mladić koji je sebe opisao kao bivšeg Kruksovog školskog druga. On je, pak, rekao da je Kruks u školi bio maltretiran skoro svaki dan. On je za En-Bi-Si njuz i druge medije rekao da je Kruksova sklonost nošenja „lovačke” i „vojničke” odjeće i činjenica da uvijek ruča sam izazvala podsmijeh njegovih vršnjaka, koji su ga smatrali „usamljenikom” i „izopštenikom”. Sve u svemu, bilo je jako tužno... Mnogo su ga maltretirali“, dodao je on.

Ej-Bi-Si njuz je izvijestio da su dvojica Kruksovih bivših kolega iz razreda rekli da je izbačen iz streljačkog kluba jer nije bio vješt strijelac. Službenici škole nisu potvrdili informacije.

Kruks je navodno imao Discord nalog. Discord je rekao novinarima da se nalog povezan sa Kruksom „rijetko koristio“.

„Nemamo dokaza da je korišćen za planiranje ovog incidenta ili za diskusiju o njegovim političkim stavovima“, navodi se u saopštenju kompanije. Discord oštro osuđuje nasilje bilo koje vrste, uključujući političko nasilje“, saopštila je kompanija.

Kako je 20-godišnjak prevario FBI i tajne službe

Kroksov stric: Slabo ga poznajem, taj dio porodice je veoma povučen

Stric atentatora Mark Kruks rekao je za Dejli mejl da mladića i njegove roditelje nije vidio godinama. Porodica je, kaže, veoma povučena.

"Taj dio svoje porodice nisam vidio godinama. Iskreno, prošlo je toliko vremena da ne razmišljam mnogo o njima", rekao je on.

"Šteta. Malog jedva poznajem. Veoma su povučeni i uopšte nam se ne obraćaju", dodao je on.

Kratku izjavu za Si-En-En dao je i otac atentatora. Metju Kruks je rekao da pokušava da shvati „šta se dođavola dešava“, ali da će „sačekati da razgovara sa policijom“ prije nego što progovori o svom sinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:13