/ - FOTO: UNSPLASH - ROCK STAAR AVAILABLE FOR HIRE - PIšTOLJ, MAFIJA, BANDA
10/07/2024 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Filipini: Tajne bolnice kriminalcima nude promjenu ličnog opisa

Tajne bolnice na Filipinima nude usluge plastične hirurgije beguncima i operaterima u prevarantskim telefonskim centrima ne bi li im pomogli da izbJegnu hapšenje, kažu vlasti.

Dvije takve ilegalne bolnice mogle bi da budu zatvorene „u narednim nedeljama" posle policijske racije u jednoj od njih, u južnom predgrađu Manile, rekao je portparol policije za BBC.

Alati za transplantaciju kose, zubni implantati i kapi za intravensko izbeljivanje kože zaplenjeni su iz bolnice u Pasaj Sitiju prije dva mjeseca.

- Od toga možete stvoriti potpuno novu osobu -  rekao je Vinston Džon Kasio, portparol Predsjedničke komisije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vjeruje se da su dvije ilegalne bolnice koje su pod nadzorom četiri puta veće od ove u Pasaju, saopštile su vlasti.

Među klijentima su navodno i oni iz onlajn kazina, koji na Filipinima rade ilegalno, dodao je Kasio.

Onlajn kazina ili Pogos (Filipinski operateri igara na mreži - Philippine Online Gaming Operations) pružaju usluge igračima u kontinentalnoj Kini, gdje je kockanje nelegalno.

Ali iz policije kažu da je Pogos poslužio kao pokriće za kriminalne aktivnosti poput telefonskih prevara i trgovine ljudima.

U raciji u Pasaju uhapšena su tri ljekara, dva iz Vijetnama i jedan iz Kine, zatim kineski farmaceut i vijetnamska medicinska sestra, od kojih niko nije imao dozvolu za rad na Filipinima.

Pronađen je i aparat za hemodijalizu, što ukazuje da je objekat, od oko 400 kvadratnih metara, nudio razne medicinske tretmane pored plastične hirurgije.

- Izgledaju kao obične klinike spolja, ali kada uđete, budete šokirani vrstom tehnologije koju imaju - rekao je Kasio.

- Ove Pogos bolnice ne traže važeće lične karte, možete biti bjegunac ili stranac na Filipinima koji boravi ovdje nelegalno - dodao je.

Vlastima je dojavljeno da postoje ilegalne bolnice u gradu Pasaj Sitiju.

Posao Pogosa je cvijetao pod vlašću bivšeg filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, koji se trudio da ostvari prijateljske veze sa Kinom tokom njegovog šestogodišnjeg mandata koji se završio 2022.

Međutim, njegov naslijednik Ferdinand Markos mlađi krenuo je u razbijanje ovih firmi, navodeći njihove veze sa kriminalom.

- Predsjednik ne želi da se Filipini okarakterišu kao ‘prevarantsko čvorište‘ i dao nam je direktivu da krenemo na njih budući da su ciljale veliki broj ljudi iz cjelog svijeta -  rekao je Kasio.

U decembru 2022, imigracioni službenici uhapsili su osumnjičenog člana kineske mafije koji je navodno bio podvrgnut plastičnoj operaciji kako bi izbjegao da bude otkriven.

Takvi slučajevi mogu biti povezani sa tajnim bolnicama, rekao je Kasio.

Gradonačelnica uspavanog grada sjeverno od prestonice, Alis Guo, nedavno se našla na udaru kritike kada je prevarantski Pogo centar otkriven u blizini njene kancelarije.

Ona je optužena i da je špijunira za Kinu pošto su vlasti analizirale podatke iz njene matične knjige.

(BBC na sprskom)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 16:30