Фон дер Лајен, Блинкен / - фото: Колаж
18/04/2022 u 18:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лаjен и Блинкен: У Украjини рат барем до краjа године, вјероватно дуже

Урсула фон дер Лаjен jе поручила грађанима ЕУ да се мораjу припремити на то да ће рат у Украjини траjати „можда чак и годинама“ и затражила да се Киjеву што прије испоручи што више оружjа

Запад jе ријешен да упути jош много веће испоруке и тешког наоружања Киjеву jер се спрема на дужи рат у Украjини коjи ће траjати бар до краjа године, а вјероватно и много дуже, jављаjу званичници и медиjи у Европскоj униjи (ЕУ) и САД.

То jе потврдила предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен, док jе амерички државни секретар Ентони Блинкен европским савезницима пренио сазнања Вашингтона да све воjне и обавештаjне процјене говоре да ће се рат између украjинских и руских снага заоштрити и наставити без изгледа да се захуктале воjне машинериjе зауставе у неко догледно вријеме.

Урсула фон дер Лаjен jе поручила грађанима ЕУ да се мораjу припремити на то да ће рат у Украjини траjати „можда чак и годинама“ и затражила да се Киjеву што прије испоручи што више оружjа, док jе њемачки министар правосуђа Марко Бушман одбацио замјерке да ЕУ постаjе страна у рату jер испоручуjе и тешко наоружање властима у Киjеву.

Бушман jе изjавио да "Украjина води легитиман одбрамбени рат... Па зато подршка у оружjу не може довести до тога да постанемо страна у рату".

Амерички државни секретар Блинкен и савјетник за националну безбиједност Џеjк Саливен су, пренијла jе тв мрежа Си-Ен-Ен (ЦНН), позиваjући се на изворе Стеjт Департмента, у суштини и од европских савезника добили потврду за америчку процјену да воjни сукоб у Украjини не може да се оконча у неко догледно вријеме.

Начелник америчког Здруженог генералштаба генерал Марк Мили jе у Одбору за воjна питања Сената изнио процјене Пентагона да ће рат у Украjини "бити дуготраjан, не знам баш да ли децениjу, али свакако више година".

Jедан званичник Стеjт департмента jе медиjима рекао да jе Блинкен са савезницима "размотрио забринутост да ће рат (у Украjини) дуго траjати и све се свело на то како таj сукоб што пре зауставити".

Црне слутње око рата у Европи видно забрињаваjу и друге дијелове света, посебно Азиjу, jер jе таj сукоб изазвао нестабилност свјетских размера.

Па тако Кина одбиjа да осуди руску "воjну операциjу" у Украjини, jер сматра да jе Москва оправдано забринута због ширења НАТО, иако Пекинг подржава суверенитет држава, а у хонгконшком дневнику "Саут чаjна морнинг пост" (Соутх Цхина Морнинг Пост) jе освануо коментар у коjем су на удару Америка и НАТО.

- Запад коначно сноси срамоту да ниjе очувао мир у Европи - пише оваj лист.

- Русиjа jесте извршила агресиjу на Украjину, али су дуга историjа експанзионизма и жеља за светском превлашћу САД и НАТО довели рат у Европу... па чак и сад кад би пут мултиполарне коегзистенциjе могао обновити мир, Запад напротив ствара простор да Украjина плати цијену западне насртљивости - додао jе лист.

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг jе на засиједању шефова дипломатиjа НАТО ових дана изjавио да су "атлантски савезници досад обучили на десетине хиљада украjинских воjника".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:42