Adnan Abu Valid al-Sahravi / - фото: Принтскрин Твитер
16/09/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Француске снаге убиле вођу Исламске државе

Земља вечерас мисли на све своjе хероjе коjи су погинули за Француску и Сахел у операциjама Сервал и Баркан, мисли на ожалошћене породице, на све своjе рањене. Жртва ниjе узалудна, написао jе Макрон у обjави на Твитеру

Француски предсjедник Емануел Макрон обjавио jе да jе убиjен вођа Исламске државе у Великоj Сахари Аднан Абу Валид ал-Сахрави, и назвао то "великим успjехом" за француску воjску послиjе више од осам година борбе против екстремиста у Сахелу.

Макрон jе у твитер поруци ноћас написао да су Ал-Сахравиjа "неутрализовале француске снаге". Ниjе дао више детаља и ниjе наведено гдjе jе Ал-Сахрави убиjен, мада jе група Исламска држава активна дуж границе између западноафричких земаља Мали и Нигер, јављају агенције, пишу медији.

– Земља вечерас мисли на све своjе хероjе коjи су погинули за Француску и Сахел у операциjама Сервал и Баркан, мисли на ожалошћене породице, на све своjе рањене. Жртва ниjе узалудна – написао jе Макрон у обjави на Твитеру.

Гласине о смрти екстремистичког вође кружиле су недjељама у Малиjу мада то ниjесу потврдиле власти у региону.

Француска министарка одбране Флоранс Парли jе на Твитеру написала да jе то "одлучан ударац против терористичке групе" и додала да се "борба наставља".

Ал-Сахрави jе преузео одговорности за напад 2017. у Нигеру када су убиjена четири америчка воjника и четири припадника воjске Нигера. Његова група jе такође отимала странце у Сахелу и вjеруjе се да они jош држе Американца Џефриjа Вудкеа коjи jе отет из своjе куће у Нигеру 2016. године.

Екстремистички вођа рођен jе у спорноj териториjи Западноj Сахари и касниjе се придружио Фронту Полисарио. Провео jе неко вриjеме у Алжиру а затим отишао у сjеверни Мали гдjе jе постао важна фигура у групи познатоj као МУJАО, коjа jе контролисала велики сjеверни град Гао 2012. године.

Воjна операциjа предвођена Французима наредне године протjерала jе исламистичке екстремисте из мjеста Гао и других мjеста, мада су се ти елементи касниjе поново груписали и изводили нападе.

Француска воjска се бори против исламских екстремиста у области Сахела од интервенциjе 2013. у сjеверном Малиjу. Француска jе међутим недавно обjавила да ће сманjити воjно присуство у региону, са плановима о повлаченjу 2.000 воjника до почетка идуће године.

Малиjска група МУJАО вjерна jе регионалном огранку Ал Каиде, али jе 2015. године Ал Сахрави обjавио аудио поруку у коjоj изjављуjе приврженост групи Исламска држава у Ираку и Сириjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. oktobar 2021 15:29