Ilustracija / - FRANCUSKA, UNSPLASH ILUSTRACIJA
13/07/2024 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuski premijer odlazi na novu poziciju: Izvukao se iz političke oluje

Odlazeći francuski premijer Gabrijel Atal danas se izvukao iz političke oluje koja je zahvatila njegovu vladu.

On je sada  izabran za šefa poslaničkog kluba centrističke parlamentarne grupe koja pripada partiji "Preporod" francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Poslanici partije „Preporod“, koja je bila dio predizborne koalicije „Zajedno“, danas su jednoglasno izabrali Atala, koji nije imao protivkandidata, prenosi Politiko.

Atal više neće biti premijer, pošto je Makronova koalicija zauzela drugo mjesto na vanrednim parlamentarnim izborima, ali će mu nova funkcija omogućiti da se vrati kao ključni igrač za liberale u parlamentu, prenosi Nova.rs.

S obzirom na to da insajderi iz „Preporoda“ kažu da su odnosi između Atala i Makrona pogoršani poslednjih nedelja, današnje glasanje je znak da poslanici sada žele da se oslobode predsednikovog tvrdoglavog stila rukovođenja.

Francuska nakon izbora – od razočaranja do slavlja: Kako do vlade bez jasne parlamentarne većine

Atal nije bio Makronov prvi izbor za najviši položaj u „Preporodu“, jer je na tu funkciju želio da postavi odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanina, koji je podržao njegovu odluku o raspisivanju vanrednih izbora, ali je naišao na otpor svojih poslanika.

- Politika odozgo ka dolje je gotova, od sada će biti odozdo prema gore -  rekao je jedan zvaničnik „Preporoda“.

Atalov izbor je, takođe, znak da Makronova aktuelna vlada neće dugo trajati, smatra Politiko.. Poslanici u četvrtak glasaju o nekoliko ključnih pozicija u Narodnoj skupštini, uključujući i predsjednika, i liberalima su potrebni svi glasovi.

To podrazumjeva da se i odlazeći ministri vrate u parlament, jer prema francuskom ustavu aktuelni ministri ne mogu učestvovati u glasanju u Nacionalnoj skupštini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 18:52