/ - PHOTO BY JOAN GAMELL ON UNSPLASH
13/10/2022 u 19:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Francuski Vrhovni sud odbacio EncroChat dokaze: Sporna još jedna "SKY" optužnica

Sud takođe smatra da je Apelacioni sud trebalo da bude u mogućnosti da testira pouzdanost poruka kao dokaza

Krivično vijeće Kasacionog suda u Francuskoj – odnosno Vrhovni sud Francuske – vratilo je u utorak krivični predmet sudu jer sud smatra da je Državno tužilaštvo u Francuskoj trebalo da pruži dodatne informacije o nabavci četovanja napravljenih čitljivo od strane policije sa EncroChat-a, piše Crimesite.

EVROPSKI SUDOVI ODBACUJU "SKY": Kriptovana komunikacija slaba tačka specijalnih optužnica?

Ovim je još jednom dovedena u pitanje optužnica koja se zasniva na SKY komunikaciji. O ovoj temi portal Dan je pisao u skorije vrijeme.

Još jedno odbijanje "SKY" optužnice: "Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke"

-Sud takođe smatra da je Apelacioni sud trebalo da bude u mogućnosti da testira pouzdanost poruka kao dokaza. Francuski advokat Robin Binsard rekao je to za Crimesite. Početkom ovog meseca objavljeno je da je Vrhovni sud Italije proglasio Ski-ECC dokaze nevažećim iz sličnih razloga- navodi Crimesite.

Odluka Kasacionog suda saopštena  je posle kasacione žalbe pariskih advokata Robina Binsara i Gijoma Martina. Presuda je takođe važna u Holandiji jer se od advokata u nerešenim krivičnim predmetima zasnovanim na presudi francuskog (i italijanskog Sky) očekuje da će se masovno protiviti i predaju zahtjeve protiv upotrebe EncroChat dokaza.

Francuski advokati su u krivičnom predmetu pred sudom u Nansiju tvrdili da bi korišćenje ćaskanja sa EncroChat-a predstavljalo kršenje (između ostalog) francuskog zakona o krivičnom postupku. Ali u julu je taj sud ipak osudio osumnjičene na osnovu Encro poruka. Advokati su se žalili u kasaciji nakon presude u julu.

HAK

Policija je hakovala EncroChat od 2019. godine. U proleće 2020. policija je sve poruke koje šalju svi Encro korisnici sačuvala nešifrovane i učini ih čitljivim.

Te razgovore sada koriste policijske snage u svim evropskim zemljama kao dokaz. Holandska policija je rukovodila operacijom, prema dokumentima koji su se pojavili u britanskim krivičnim slučajevima.

DRŽAVNA TAJNA

2020. softver je instaliran na EncroChat serverima u Rubeu, Francuska. Tajna je šta se tačno dogodilo. Francuzi kažu da je ovo vojna državna tajna.

Zatim je softver poslat iz Rubea i ugrađen u sve Encro telefone širom svijeta. Taj softver je obezbijedio da se sve poruke koje su korisnici slali šifrovane šalju nešifrovane na policijski server nekoliko mjeseci, kako bi se mogle čitati i čuvati.

POUZDANOST

Advokati Binsard i Martine su tvrdili da bi dokazi iz Encro četovanja trebali biti ništavni jer tajnost nije ostavila objašnjenje kako je hak funkcionisao, sprečavajući sudije da preispitaju njegovu zakonitost i pouzdanost. To je kršenje francuskog zakona, smatraju advokati.

Presudom od 11. oktobra 2022. krivično odeljenje Kasacionog suda ukinulo je presudu Apelacionog suda u Nansiju i saopštilo odluku u korist advokata. To je prvi slučaj koji je francuski kasacioni sud razmatrao sa Encro dokazima.

Slučaj sada ponovo mora da sasluša sud u Nansiju.

U Holandiji, Vrhovni sud tek treba da se izjasni o prigovorima advokata protiv korišćenja EncroChat poruka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 03:32