Емануел Макрон / - фото: SHUTTERSTOCK
26/04/2022 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Франс енфо: Макрон жели владу са мање министара прије парламентарних избора

За сада се не зна да ли ће неки министри задржати своја мјеста, мада лист наводи да Макрон може да приреди изненађење именовањем неког представника цивилног друштва на неко министарско мјесто

Француски предсједник Емануел Макрон жели владу са само десет до 15 министара прије одржавања парламентарних избора заказаних у два круга у јуну, сазнаје данас радио Франс енфо позивајући на изворе блиске властима.

- Према изворима блиским властима, следећу владу чиниће само десет до 15 министара - пренио је француски радио и додао да ће састав влада бити повећан тек послије парламентарних избора 12. и 19. јуна.

Макрон не жели да сада има владу са 42 министра и државна секретара као што је тренутно случај.

Пре пет година, када је Макрон постао први пут предсједник, именовао је 18 министара и четири државна секретара десет дана после избора, док је после парламентарних избора, мјесец дана касније, влада допуњена са још 19 министара и десет државних секретара.

Лист Депеш  пренио је данас да ће премијер Жан Кастекс по традицији ускоро поднијети оставку, иако му Устав дозвоља да остане на власти до парламентарних избора.

Кастекс је недавно рекао да ће поднијети оставку ако Макрон побиједи на предсједничким изборима. Премијер, иначе из редова десничарске странке Републиканци, као разлог могуће оставке је навео да је један од оних који мисле да је потребан нови подстицај после поновног избора Макрона.

За сада се не зна да ли ће неки министри задржати своја мјеста, мада лист наводи да Макрон може да приреди изненађење именовањем неког представника цивилног друштва на неко министарско мјесто.

- Једно је сигурно. Макрон ће за премијера изабрати личност као што је Кастекс, која неће моћи у јавности да буде популарнија од њега - додао је француски лист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:49