Стиже бесплатна,,Фајзер'' вакцина / - РТРС
13/06/2021 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Г7 обећао да ће донирати милијарду доза вакцина

У оквиру посљедњег дана догађаја на самиту Г7, емитер и еколог сер Давид Аттенбороугх обратио се лидерима Г7 у унапријед снимљеном говору

У декларацији су се учесници Самита Г7 обавезали да ће донирати најмање милијарду доза вакцина против коронавируса.

На конференцији за медије након самита, британски премијер Борис Джонсон је навео да је самит испунио очекивања, те да свијет жели да лидери зауставе националистички приступ који је карактерисао први период пандемије.

О вакцинама против коронавируса, у завршном саопштењу Г7 је речено:

-Укупне обавезе Г7 од почетка пандемије предвиђају укупно више од двије милијарде доза вакцина, уз обавезе од последњег састанка у фебруару 2021, укључујући овдје у заливу Карбис, обезбеђујући милијарду доза наредне године-

О Кини, у саопштењу је наведено да ће промовисати вриједности, закључно са позивањем Кине да поштује људска права и основне слободе, посебно у вези са Xињиангом и тим правима, слободама и високим степеном аутономије за Хонг Конг, уграђеним у кинеско-британску заједничку декларацију и основни закон.

-Остајемо озбиљно забринути због ситуације на источном и јужном кинеском мору и снажно се противимо било каквим једностраним покушајима промјене статуса qуо и повећања тензија-

Лидери Г7 су позвали и на "правовремену, транспарентну, експертску и научну другу фазу студије о коронавирусу као што је наведено у извјештају стручњака у Кини".

Када је ријеч о Русији, лидери Г7 су подвукли интерес о стабилним и очекиваним односима са Москвом и учествоваће у областима узајамног интереса.

-Поновно потврђујемо свој позив Русији да заустави своје дестабилизујуће понашање и злоћудне активности, укључујући мијешање у демократске системе других земаља, и да испуни своје међународне обавезе и обавезе везане за људска права- додали су.

У оквиру посљедњег дана догађаја на самиту Г7, емитер и еколог сер Давид Аттенбороугх обратио се лидерима Г7 у унапријед снимљеном говору.

Рекао је да детаљно знамо шта се догађа са нашом планетом и да знамо многе ствари које треба да радимо током ове деценије.

-Борба против климатских промјена сада је политички и комуникацијски изазов колико и научни или технолошки изазов. Имамо вјештине да се томе позабавимо на вријеме, потребна нам је само глобална воља за тим- додао је.

О климатским промјенама, у саопштењу Г7 је наведено:

-Заштитите нашу планету подржавајући зелену револуцију која ствара радна мјеста, смањује емисије и настоји да ограничи пораст глобалних температура на 1,5 степени. Обавезујемо се да ћемо бити нето нула најкасније до 2050. године, преполовљујући колективне емисије током две деценије до 2030. године, повећавајући финансирање климе до 2025. године и да заштитимо или сачувамо најмање 30 процената наше земље и океана до 2030. Признајемо своју дужност да заштитимо планету за будуће генерације-

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:50