/ - Фото: Руско предсједништво, скриншот
11/03/2022 u 10:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Гардијан": Балкан је Путинова сљедећа мета, Србија ће бити под притиском

Четири балканске државе удвостручиле су своје позиве за озбиљан напредак у вези са заустављеним апликацијама за придруживање НАТО-у и ЕУ

"Гардијан" је објавио опширну анализу у којој упозорава да би Русија могла почети да шири конфронтацију са Западом притиском на Србију, кроз подривање независности држава западног Балкана, преноси Nova S.

Како су навели регионални лидери за Гардијан, званичници из западнобалканских земаља апелују на НАТО и ЕУ да убрзају приступ њиховим захтјевима за чланство, јер се плаше да ће Русија, како би скренула пажњу са дешавања у Украјини изазвати рат у овом дијелу Балкана.

Косовски премијер Аљбин Курти упозорио је да је „у интересу Руске Федерације да има ствара нова ратишта јер не жели да се врате миру“.

Предсједница Косова, Вјоса Османи предвидјела је да ће „Русија, дестабилизацијом западног Балкана, настојати да дестабилизује цијелу Европу” и рекла да Москва користи Србију да угрози демократске вриједности.

Такође, Шефик Џаферовић, бошњачки члан трочланог Предсједништва Босне и Херцеговине, упозорио је да је његова земља посебно рањива на руски утицај, јер Милорад Додик, српски члан Предсједништва који има блиске везе са Кремљом, пријети да ће се повући Учешће босанских Срба из националне армије, правосуђа и пореског система – што би у ствари означило кидање Дејтонског мировног споразума којим је окончан рат између балканских народа 1995. године.

-Додик покушава да искористи чињеницу да је пажња Запада усмјерена на Украјину- рекао је Джаферовић за Гардијан.

Додао је да Додиково понашање свакако подстиче и охрабрује Русија, која увијек жели да покаже да може да дестабилизује меко подножје ЕУ и НАТО-а.

-Западне владе би то требале много озбиљније да размотре и да се активније и снажније ангажују у Босни и Херцеговини и цијелом региону- рекао је Џаферовић.

Са друге стране, Османи је рекла да се у Украјини показало да смиривање аутократа попут Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића не функционише.

-Русија ће вјероватно користити или Балтик или западни Балкан – или обоје – да подигне тензије и прошири кризу на међународном плану- рекла је Османи.

Нјен колега Курти каже да се боји да уколико дуже траје рат у Украјини, веће су шансе за преливање на западни Балкан. Јер је, како каже у интересу Руске Федерације да има нова ратишта.

-Путин и даље сматра интервенцију НАТО-а на Косову најважнијим недавним појединачним догађајем. Он жели да Косово пропадне како би показао да је успјех НАТО био привремен, баш као у Ираку и Авганистану-рекао је Курти.

Њихове примједбе услиједиле су након што је њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок започела турнеју по западном Балкану, укључујући Косово, рекавши да је одлучна да пошаље поруку да Европа неће дозволити да регион падне под утицај Русије.

Четири балканске државе удвостручиле су своје позиве за озбиљан напредак у вези са заустављеним апликацијама за придруживање НАТО-у и ЕУ.

Косово такође аплицира за чланство у Савјету Европе – из којег Русија иступа.

-Све што видимо у Украјини буди сјећања на високу цијену коју смо морали да платимо да бисмо остварили нашу слободу- каже Курти.

Османи се такође осврнула и на то што је Београд је једино мјесто у Европи са про-путиновским протестима и политичарима који не осуђују поступке Русије.

"Они су једина земља у Европи која се није ускладила са санкцијама ЕУ. Управо супротно – повећали су број летова из Београда за Русију."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 15:21