/ - FOTO: GENERAL MOTORS
20/08/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

General Motors će otpustiti hiljadu radnika

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) najavio je da će smanjiti broj zaposlenih u odjeljenju softvera i usluga.

Razlog otpuštanja više od hiljadu zaposlenih je povećanje ulaganja u nove tehnologije uz očuvanje profitabilnosti, prenosi SEEbiz.

Automobilski div iz Mičigena planira 600 od ukupno hiljadu otkaza u tehnološkom kampusu GM-a u blizini Detroita.

GM je potvrdio otpuštanja, ali nije otkrio tačan broj ljudi koji će ostati bez posla. Kako je objasnio portparol GM-a, kako bi izgradile budućnost, kompanije moraju donositi hrabre odluke i dati prioritet ulaganjima koja će imati najveći učinak.

- Kao rezultat toga, smanjujemo veličinu određenih timova unutar organizacije za softver i usluge - rekao je portparol GM.

Krajem prošle godine auto-gigant je prema službenim podacima imao oko 76 hiljada zaposlenih i 87 hiljada honorarnih radnika.

U julu je GM objavio podatke o rastu tromjesečne dobiti nakon povećanja prodaje u Sjevernoj Americi, nadoknađujući stalne slabosti u Kini, gdje se suočava sa oštrom konkurencijom.

Iako je kompanija smanjila neka ulaganja u električna vozila i samovozeće automobile, oni su i dalje izvor velikih izdataka. Kako bi smanjio troškove, GM se obvezao da smanji troškove za dvije milijarde dolara.

U junu je GM odobrio i novi program otkupa dionica vrijedan šest milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:54