Антонио Гутереш / фото: РТС
14/03/2022 u 20:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерални секретар УН-а Гутереш: Нуклеарни сукоб поновно у сфери могућег

Гутереш jе позвао и на очување безбиједности нуклеарних построjења након што jе у наjвећоj европској нуклеарноj електрани у Запорожју избио пожар док jе руска воjска над њом преузимала контролу

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш изразио jе снажну забринутост због тога што jе Русиjа подигла ниво приправности своjих нуклеарних снага након што jе напала Украjину, оциjенивши да jе нуклеарни сукоб сада поновно у сфери могућег.

- Нуклеарни сукоб, коjи се до скоро чинио немогућим, сада jе поновно у сфери могућег - казао jе Гутереш за новинаре и поновио позив на хитни прекид неприjатељстава.

Додао је да је због напада Русиjе на Украjину, коjи jе започео 24. фебруара, 2.8 милиона људи побjегло jе из земље, а стотине су заробљене у опкољеним градовима, па jе Запад наметнуо широке санкциjе Русиjи.

Руски предсjедник Владимир Путин прошлог мjесеца подигао је ниво приправности нуклеарних снага Русиjе, због чега расте страх од тога да би руски напад на Украjину могао да прерасте у нуклеарни сукоб.

САД jе поручио да засад нема разлога да Wашингтон такође подигне ниво приправности.

Гутереш jе позвао и на очување безбиједности нуклеарних построjења након што jе у наjвећоj европској нуклеарноj електрани у Запорожју избио пожар док jе руска воjска над њом преузимала контролу.

- Вриjеме jе да се прекине ужас коjи Украjинци трпе те да се пређе на пут дипломатије и мира - рекао jе Гутереш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:04