Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - WILLY WO WILLYWO
06/06/2024 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Globalne avio-kompanije povećale prognoze rasta profita

Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) povećala je prognozu profita za avio industriju u ovoj godini i predviđa prihod od 996 milijardi dolara – rekordno visok nivo i skok od 9,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izgledi profitabilnosti za ovu godinu, objavljeni u tokom IATA godišnje generalne skupštine održane u Dubaiju, predviđaju očekivani neto profit na 30,5 milijardi dolara, u odnosu na prethodnu prognozu od 25,7 milijardi dolara objavljenu u decembru prošle godine, prenosi Biznis.ba.

- Sa rekordnih pet milijardi putnika avionom koji se očekuju ove godine, ljudska potreba za letenjem nikada nije bila jača. Štaviše, globalna ekonomija računa na vazdušni teret za isporuku 8,3 triliona dolara trgovine koja do kupaca stiže avionom, rekao je generalni direktor IATA-e, Vili Vols.

Ali dok prihodi i profiti uživaju u rastu, troškovi takođe skaču, ostavljajući profitne marže tankima, navodi se u izvještaju IATA-e.

Očekuje se da će ukupni troškovi globalnih avio-prevoznika dostići 936 milijardi dolara, prema projekcijama te industrije, što predstavlja godišnji porast od 9,4 odsto i rekordno visok nivo.

Takođe se predviđa povrat na uloženi kapital u ovoj godini od 5,7 odsto, što je oko 3,4 procentna poena (ppt) ispod prosječne cijene kapitala.

- Avio-industrija je na putu ka održivom profitu, ali postoji veliki jaz koji još treba pokriti. Povrat na uloženi kapital od 5,7 odsto znatno je ispod cijene kapitala, koja je preko devet odsto, upozorio je Vols.

Direktor IATA-e pozvao je na rješavanje problema u lancu snabdijevanja koji godinama muče industriju, kao i na “olakšanje” od onoga što je nazvao “paradom teških propisa i sve većim poreskim predlozima".

Nasilno pokušao da uđe u pilotsku kabinu aviona koji je letio za Hrvatsku

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:08