Kafić, restoran / - FOTO: SHUTTERSTOCK
01/08/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grad sa najviše kafića u svijetu

Šangaj je finansijski centar Kine i grad sa najvećim brojem kafića u svijetu. Prije dvije godine našao se u vrhu liste gradova sa najvećim brojem kafića, prestigavši Tokio i London. Za Šangaj kažu da je u posebnoj "ljubavnoj vezi sa kafom".

Kultura posjete kafea u gradu godinama se razvijala, ali je ekspanziju doživjela posle kovida. Tada su mještani prihvatili život na otvorenom družeći se sa prijateljima i porodicom. Pošto je ponuda velika, velika je i konkurencija, pa su mnogi vlasnici i menadžeri kafića zabrinuti za budućnost.

U nekim od kineskih gradova dominiraju brendovi kao što su „Starbaks“ i „Lukin“, u Šangaju je to prava industrija.

Jedna od vlasnica kafića u Šangaju istakla je da nije imala izbora, da je ušla u biznis, ali da je njen savjet budućim vlasnicima kafea da razmisle prije ulaska u tako ozbiljan posao, jer je zarada u odnosu na investicije minimalna.

U Šangaju se „biti viđen“ u kafiću smatra modernim i urbanim, naročito kod mlađih generacija.

Kako je istakao jedan od stanovnika, grad je kosmopolitski, međunarodni, trgovački u kome postoji tradicija ispijanja kafe u kafićima.

Kinesko tržište kafe je tokom prethodne godine procijenjeno na više od 35 milijardi američkih dolara. U ekspanziji je i predviđa se da će se uvećati za još 13 milijardi američkih dolara.

U Kini je zabilježilo rast i tržište brendiranih kafića, za oko 58 odsto, naveo je World Coffee.

U Šangaju se prostor koji se tokom dana koristi kao kafić, u noćnim satima pretvara u barove zbog visokih troškova najma prostora, prenosi RTS.rs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ŠANGAJKAFIĆI
05. oktobar 2024 06:56