Ilustracija / - UNSPLASH
11/01/2024 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gradonačelnik Londona: Bregzit košta Britaniju 178 milijardi dolara godišnje

Sada je očigledno da Bregzit ne funkcioniše. Tvrda verzija Bregzita sa kojom smo završili vuče našu ekonomiju na dolje i povećava troškove života, rekao je Kan

Britanska ekonomija je smanjena za šest odsto nakon izlaska iz Evropske Unije – što je godišnji trošak od 178 milijardi dolara - rekao je gradonačelnik Londona Sadik Kan, pri čemu će manjak će manjak dostići deset odsto do 2035. godine.

Kan, član opozicione Laburističke partije, koja je glasala protiv Bregzita na referendumu 2016. godine, zasnovao je svoju izjavu na izvještaju koji je naručio od ekonomskih konsultanata Cambridge Econometrics, koji su procijenili koliko bi brzo privreda rasla da je Britanija glasala za ostanak u EU, prenosi RSE.

- Sada je očigledno da Bregzit ne funkcioniše. Tvrda verzija Bregzita sa kojom smo završili vuče našu ekonomiju na dolje i povećava troškove života, rekao je Kan.

Laburisti imaju veliku prednost u odnosu na konzervativce premijera Rišija Sunaka prije izbora, koje namjerava da raspiše u drugoj polovini ove godine.

Međutim, lider Laburističke partije Keir Starmer bio je oprezan u iznošenju detalja o tome kako će ojačati veze sa EU.

Procjena Cambridge Econometrics-a o troškovima Bregzita veća je od nekih drugih.

Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) procijenio je u novembru da je Bregzit smanjio veličinu ekonomije za 2-3 odsto, a očekuje se da će uticaj porasti na 5-6 procenata do 2035. godine.

Džonatan  Haskel, kreator politike Banke Engleske, procijenio je prošle godine da je Bregzit nanio štetu investicijama smanjujući BDP za 1,3 odsto do kraja 2022. – što je ekvivalentno 1.000 funti po domaćinstvu godišnje.

Cambridge Econometrics je saopštio da se očekuje da će Bregzit smanjiti godišnji privredni rast u Britaniji za 0,4 procentna poena od sada do 2035. godine, nivo zaposlenosti za tri miliona do 2035. i investicije za trećinu.

Procjena implikacija Bregzita zakomplikovala je pandemija COVID-19 samo nekoliko mjeseci nakon što je Britanija formalno napustila EU u januaru 2020.

Neto migracija u Britaniju je porasla, pošto je novi sistem radnih viza doveo do velikog porasta imigracije u Britaniju izvan EU, nadmašujući pad broja imigranata iz EU kojima ranije nisu bile potrebne vize.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:16