/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
07/02/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hamasov predlog o prekidu vatre koji je Izrael odbio: Oružje da utihne na četiri mjeseca

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po mjeseca što bi dovelo do okončanja rata

Izrael neće prihvatiti najnovije uslove Hamasa za sporazum o taocima, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu novinarima u srijedu. On  nije isključio nastavak pregovora za prihvatljiv sporazum kojim bi se obezbijedilo oslobađanje više od 130 talaca koji se drže u Pojasu Gaze, prenosi Avaz.ba.

- Iz onoga što sam vidio, čak i vi biste rekli ne na ponudu Hamasa - rekao je Netanjahu novinaru koji ga je pitao o tome.

U tekstu prijedloga u koji je Reuters imao uvid navodi se da ima za cilj okončanje vojnih operacija uz kontinuiranu deeskalaciju, razmjenu talaca i zatvorenika, okončanje izraelske blokade Gaze, omogućavanje raseljenim stanovnicima da se vrate kućama i povećanje snabdijevanja humanitarnom pomoći.

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po mjeseca što bi dovelo do okončanja rata.

Prema nacrtu dokumenta koji je video Reuters, Hamasov kontraprijedlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana. Tim prijedlogom bi militanti razmijenili preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra za palestinske zatvorenike. Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tijela i ostaci bi bili razmijenjeni.

Privremeni prekid vojnih operacija

Hamasov prijedlog predviđa da u prvih 45 dana dođe do privremenog prekida vojnih operacija, završetka vazdušnih izviđanja, premještanja izraelskih snaga daleko izvan naseljenih područja u  Pojasu Gaze.

Oslobađanje izraelskih civilna - žena i djece od 19 godina ili manje - koji su držani kao taoci u Gazi, kao i svih starijih i bolesnih talaca.

Puštanje palestinskih žena, djece, staraca i bolesnika iz izraelskih zatvora.

Sporazum o oslobađanju 1.500 palestinskih zatvorenika, uz to da Hamas imenuje njih 500 koji su osuđeni na duge ili doživotne zatvorske kazne.

Povećanje humanitarne pomoći u Gazi, uključujući sjever, i povratak raseljenih u svoje matične oblasti. Započinjanje obnove bolnica, domova i drugih objekata uz prisustvo Agencije UN za pružanje usluga i uspostavljanje skloništa za stanovništvo.

Drugih 45 dana

U narednih 45 dana predviđa se:

Prije početka druge faze treba završiti razgovore o uslovima za održavanje primirja.

Oslobađanje svih izraelskih muških civilnih i vojnih talaca u zamjenu za druge palestinske zatvorenike.

Nastavak humanitarnih mjera u Gazi.

Izraelske snage će se povući izvan pojasa Gaze.

Počet će sveobuhvatna rekonstrukcija i bit će okončana blokada Gaze.

Trećih 45 dana

U trećoj fazi od 45 dana:

Razmjena tijela i ostataka s obje strane nakon identifikacije.

Nastavak humanitarnih mjera u Gazi koje su dogovorene u ranijim fazama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:09