Photo by Jeff Kingma on Unsplash, ilustracija
09/08/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Хирошима и Нагасаки: Тамо где је 1945. бачена атомска бомба, огласе се звона

Бомба која је бачена на Нагасаки била је скоро дупло веће разорне снаге од оне која је бачена Хирошиму

Прије тачно 76. година САД су бациле атомску бомбу на Нагасаки, а три дана раније на Хирошиму. Те две бомбе бачене августа 1945. на два велика града у Јапану су једини напади атомским оружјем у историји човјечанства, пише DW na srpskom.

Усред епидемије корона вируса у Нагасакију, са око пола милиона становника и ове године у Парку мира се окупљају званичници и грађани, мада у нешто мањем броју него иначе. Тамо где је 9. августа 1945. бачена атомска бомба, огласе се звона и потом минутом ћутања ода пошта погинулима града који је тада имао 200 000 становника.

Три дана раније 6. Августа 1945. на Хирошиму је бачена прва атомска бомба у историји човјечанства. У тренутку напада, у Хирошими је живјело 350.000 људи.

Укупан број жртава, та два атомска напада, укључујући оне који су у наредним мјесецима и годинама умирали од повреда и болести узрокованих радијацијом процјењује се на око 300.000.

Бомба која је бачена на Нагасаки била је скоро дупло веће разорне снаге од оне која је бачена Хирошиму.

Олимпијада није стала на минут

Ове године је годишњаца атмоског напада на Хирошиму пала је не само усред пандемије већ и пред крај Олимпијаде која је у недељу завршена у Токију.

Организатори комеморације града који данас има око 1,2 милиона становника, били су разочарани што је Међународни олимпијски комитет (МОК) одбио је захтјев да се поводом те годишњице одржи минут ћутања и на Олимпијади. Предсједник МОК-а Томас Бах посјетио је Хирошиму пре почетка Олимпијаде, међутим, био је оптужен да је путовање искористио за рекламу.

Други свјетски рат је у Европи завршан 8. Маја - капитулацијом Њемачке. Јапан је капитулирао фактички обраћањем цара народу 15 августа 1945, а званично потписивањем документа 2. септембра 1945. Тиме је окончан Други свјетски који је трајао тачно 6 година.

Споразум који то није

Овогодишње церемоније комеморације жртвама су прве од ступања на снагу међународног споразума о забрани нуклеарног оружја - који су прошле године ратификовале 50 држава. Тим споразумом се забрањује употреба, развој, производња и складиштење нуклеарног оружја и пријетња његовом употребом.

Међутим, тај споразум није потписала ниједна држава која има нуклеарно оружје - па ни Јапан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:06