/ - SHUTTERSTOCK
26/10/2024 u 22:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hospitalizovan jedan od astronauta koji su osam mjeseci proveli u svemiru

Tri astronauta Američke svemirske agencije NASA i jedan ruski kosmonaut neočekivano su prebačeni u medicinsku ustanovu na Floridi umjesto da se vrate u svoju matičnu bazu u Hjustonu nakon što su u petak rano ujutro kapsulom „Spejs Iks Kru dragon“, prispjeli sa Međunarodne svemirske stanice.

Jedan od astronauta iz posade-8 koji su proveli osam mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici zadržan je u bolnice zbog „određenih medicinskih problema“, dok su ostala trojica odletjela u Nasin svemirski centar „Džonson“ u Hjustonu posle ljekarskih pregleda u bolnici u blizini mjesta pada kapsule u Meksičkom zalivu, prenosi RTS.

Zvaničnici Nase nisu iznijeli nikakve detalje o članu posade koji je zadržan u bolnici.

- Kako bismo zaštitili medicinsku privatnost člana posade, neće se objavljivati specifični detalji o stanju ili identitetu pojedinca - navodi se u saopštenju Šeril Vorner, šefice informativne službe Nase.

„Jedan astronaut koji je ostao u medicinskom centru je u stabilnom stanju radi opservacije kao mjera predostrožnosti“, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Četvoročlana posada, koja je provela skoro osam mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici prije nego što je sletjela u Meksički zaliv u petak u 3:29 ujutro po istočnom vremenu, imala je „bezbjedno spuštanje i oporavak“, saopšteno je iz Nase u petak ujutro.

Četiri člana posade – uključujući Nasine astronaute Metjua Dominika, Majkla Barata i Džinet Eps i Aleksandra Grebenkina iz ruske svemirske agencije Roskosmos bili su članovi posade-8 čine osoblje posade-8, rutinske misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici koju je „Spejs Iks“ izveo u ime Nase.

Sva četiri astronauta viđena su kako se smiju i mašu dok su izlazili iz kapsule „Kru dragon“ i ukrcavali se na brod za oporavak, kako je moglo da se vidi u direktnom prenosu.

Obimne medicinske kontrole su rutinske nakon dugotrajnih misija u svemir. A boravak posade-8 bio je nešto duži od većine astronauta koji su putovali do svemirske stanice i trajao je 235 dana. Rutinska putovanja obično traju otprilike pet do sedam mjeseci.

Kancerogeno zračenje prijeti astronautima u svemiru

Tim posade-8, koji je lansiran u svemir 4. marta, suočio se sa više odlaganja povratka kući iz brojnih razloga. Među preprekama na putu bile su promjene rasporeda u vezi sa problemima sa Boingovom svemirskom letjelicom „Starlajner“, koja je prevezla dvoje nasinih astronauta do svemirske stanice na probnom letu u junu, ali zbog kvara na njihovoj letjelici odlučeno je da se njome ne vraćaju na Zemlju.

Nasa je na kraju odlučila da vrati Boingovu svemirsku letjelicu praznu i premjestila je Starlajnerove astronaute u misiju „Spejs Iks posada-9“, odlažući lansiranje te misije, a time i povratak posade-8.

Dodatna kašnjenja takođe su odložila povratak astronauta posade-8 na kraj oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. oktobar 2024 22:27