NATO  / - FOTO: UNSPLASH
11/07/2024 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

I Balkan u zaključcima NATO Samita

NATO šefovi država članica usvojili su na Samitu u Vašingtonu deklaraciju, u kojoj se, između ostalog navodi da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu.

-Ostajemo snažno posvećeni njihovoj sigurnosti i stabilnosti. Nastavićemo da unaprijeđujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbjednost i suprotstavili se zlonamjernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber prijetnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri - navodi se u NATO dokumentu.

Dodaje se da  su "demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu", javljaju agencije, prenose mediji.

-Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na zapadnom Balkanu, uključujući i preko Kosovskih snaga (KFOR) koje predvodi NATO - piše u Deklaraciji.

Spajić: Ostajemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a

NATO, kako je navedeno u Deklaraciji, ostaje jedinstven, suštinski i nezamjenjiv transatlantski forum za konsultacije, koordinaciju i djelovanje po svim pitanjima koja se odnose na našu individualnu i kolektivnu sigurnost.

-NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u članu 5 Vašingtonskog ugovora, je čvrsta. Nastavićemo da osiguravamo našu kolektivnu odbranu od svih prijetnji i iz svih pravaca, zasnovanu na pristupu od 360 stepeni, kako bismo ispunili tri ključna zadatka NATO-a odvraćanja i odbrane, sprečavanja i upravljanja krizama i kooperativne sigurnosti. Zajedno smo povezani istim vrijednostima: sloboda pojedinca, ljudska prava, demokratija i vladavina prava. Pridržavamo se međunarodnog prava i ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija i posvećeni smo održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima - piše u objavljenom dokumentu. 

Navodi se da je puna ruska invazija na Ukrajinu narušila mir i stabilnost u evroatlantskom području i ozbiljno narušila globalnu sigurnost.

-Rusija ostaje najznačajnija i najdirektnija prijetnja sigurnosti saveznika. Terorizam, u svim njegovim oblicima i manifestacijama, najdirektnija je asimetrična prijetnja sigurnosti naših građana i međunarodnom miru i prosperitetu. Prijetnje s kojima se suočavamo su globalne i međusobno povezane - ističu saveznici. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 02:57