Џакарта деведесетих / - фото: интернет
18/01/2022 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индонезија сели главни град, предсједник одабрао име

Нови главни град ће се звати "Нусантара", јавански назив за индонежански архипелаг по избору предсједника

Индонежански парламент одобрио је нацрт закона о пресељењу главног града државе из Џакарте у област Калимантана у подручју џунгле на острву Борнео, рекао је у уторак министар планирања.

Нови закон о главном граду, који пружа правни оквир за амбициозни мегапројекат предсједника Џоко Видодоа вриједан 32 милијарде долара, прописује како ће се финансирати и управљати развој нове пријестонице.

 - Нови главни град има централну функцију и симбол је идентитета нације, као и нови центар економске гравитације -  рекао је министар планирања Сухарсо Моноарфа парламенту након што је закон усвојен у уторак.

Нови главни град ће се звати "Нусантара", јавански назив за индонежански архипелаг по избору предсједника.

Планове за премјештање Владе из Џакарте, ужурбаног мегаграда од 10 милиона становника који је погођен сталним поплавама и загађењем ваздуха, изнијели су многи предсједници, али ниједан није постигао много на том плану, преноси Реутерс.

Џокови је први пут најавио план 2019. године, али је план одгођен због пандемије.

Највећа економија југоисточне Азије планира нову пријестоницу као нискоугљични центар пословних активности које ће подржати фармацеутски, здравствени и технолошки сектор и промовисати одрживи раст изван острва Јава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:23