Ангела Меркел / - ртс
19/01/2022 u 11:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ипак ништа од пензије: Ангела Меркел има нову понуду за посао

Ангела Меркел је прошлог мјесеца напустила функцију њемачке канцеларке након 16 година

Иако је пре само неколико мјесеци одступила са функције њемачке канцеларке, када је најавила да одлази у пензију, нова шанса налази се пред Ангелом Меркел, која је добила понуду за посао и то од шефа УН-а Антонија Гутереша.

Меркеловој је понуђена главна улога у „савјетодавном одбору на високом нивоу за глобална јавна добра“, извјестили су немачки медији, пише Нова.рс.

У извјештају није прецизиран обим рада савјетодавног одбора, али се наводи да се међународна тијела попут овог баве глобалним питањима као што су озонски омотач, безбједност ваздухопловства и свјетска трговина.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш лично је написао писмо Меркеловој, у којој јој нуди нови посао. Међутим, шансе да ће бивша канцеларка прихватити ту функцију сматрају се прилично ниским, обзиром на то да званични одговор Меркелове још није стигао.

Ангела Меркел је прошлог мјесеца напустила функцију њемачке канцеларке након 16 година.

Меркелова није јавно коментарисала објављену понуду. Током кампање за избор новог генералног секретара УН 2016. године, њемачки и страни медији сугерисали су да би она била добар избор за вођење организације.

Највише позиције у УН често заузимају бивши шефови држава и политички ветерани. Сам Гутереш је био премијер Португала, док је Мишел Бачелет, која је два пута изабрана за предсједника Чилеа, главни изасланик глобалног тијела за људска права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:39