Али Хамнеи / - принтскрин
04/06/2022 u 16:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ирански лидер признао: Техеран присвојио нафту из два грчка танкера

Техеран је такође прошле године заплијенио и држао танкер под јужнокорејском заставом мјесецима усред спора око милијарди долара замрзнуте имовине коју држи Сеул

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи признао је да је Техеран присвојио нафту из два грчка танкера прошлог мјесеца након напада хеликоптерима у Персијском заливу са циљем да се освете Атини због учешћа у америчкој запљени нафте из иранског танкера исте седмице у Средоземном мору.

- Они су украли иранску нафту код грчке обале, а онда су наши храбри људи који се не боје смрти заплијенили два непријатељска танкера са нафтом. Користе своју медијску империју и пропаганду да оптуже Иран за пиратерију - рекао је Хамнеи.

Ирански вођа је додао да узимање украдене имовине не може да се назове крађом и да то не чини Иранце пиратима.

Запљене су подстакле тензије између Ирана и Запада које су пробуђене због застоја у преговорима око нуклеарног споразума Ирана са свјетским силама из 2015. године.

Инциденти су почели након што се тадашњи предсједник САД Доналд Трамп једнострано повукао из нуклеарног споразума којим је Техеран ограничио нуклеарни програм у замјену за укидање економских санкција.

Америчка морнарица окривила је Иран за серију напада минама којим је оштетио танкере 2019. године и за фатални напад дроном на нафтни танкер повезан са Израелом у којем су убијена два европска члана посаде 2021. године.

Ирански отмичари су такође накратко заробили танкер под панамском заставом код Уједињених Арапских Емирата прошле године и накратко заплијенили вијетнамски танкер у новембру.

Техеран пориче да је извршио нападе, али се шири рат у сенци између Ирана и Запада одиграо у нестабилним водама региона.

Иран је 2019. године заплијенио "Стена Имперо" под британском заставом након што је Лондон задржао ирански танкер код Гибралтара. Иран је пустио танкер неколико мјесеци касније пошто је Лондон пустио ирански брод.

Техеран је такође прошле године заплијенио и држао танкер под јужнокорејском заставом мјесецима усред спора око милијарди долара замрзнуте имовине коју држи Сеул.

Сателитски снимци потврдили су да је један од два грчка танкера остао код обале иранског лучког града Бандар Абас. Остало је нејасно гдје се налази други брод Делта Посеидон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:43