papa Franjo / RTRS
28/05/2024 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Italijanski mediji: Papa upotrijebio pogrdni izraz za gej osobe

Mediji izvještavaju da je papa Franja upotrijebio izuzetno pogrdan izraz u incidentu koji bi mogao da imati dubok uticaj na način na koji se doživljava njegov stav prema gej osobama, javlja BBC.

Na pitanje na Biskupskoj konferenciji Italije da li bi gej muškarcima sada trebalo dozvoliti da se školuju za sveštenstvo sve dok su u celibatu, papa Franja je rekao da ne bi trebalo.

Vjeruje se da je zatim nastavio, govoreći na italijanskom, da je u Crkvi već bilo previše frociaggine, što se prevodi kao veoma teška uvreda za gej zajednicu (pederastija).

Papa pozvao vlade na demografske politike: Nedostaje djece

Iako je to bio sastanak iza zatvorenih vrata, papini komentari prvo su prenijeti italijanskom tabloidnom sajtu Dagospia.

I druge italijanske novinske agencije su od tada potvrdile papine riječi, pozivajući se na brojne izvore, piše BBC.

Progresivne pristalice Pape dugo su tvrdile da je, iako se malo šta opipljivo promijenilo u pogledu prava homoseksualaca u katoličanstvu, papa Franja promijenio „ton stava Crkve“.

Kada su ga pitali o gej ljudima u ranoj fazi njegovog papstva, dospio je na naslovne strane odgovarajući: „Ko sam ja da sudim?“

Nedavno je izazvao zaprepašćenje među katoličkim tradicionalistima rekavši da bi sveštenici trebalo da budu u mogućnosti da blagosiljaju istopolne parove u nekim okolnostima i često je govorio o tome da su homoseksualci dobrodošli u Crkvu.

Neki su počeli da pretpostavljaju da papa postavlja temelje kako bi na kraju dozvolio gej muškarcima da se obučavaju za sveštenstvo, sve dok su u celibatu, kao i drugi sveštenici.

Ne samo da je to na konferenciji nedvosmisleno demantovao, već su neke novinske agencije objavile da je koristio pogrdan jezik u više navrata.

Ima i onih koji su na strani pape i kažu da on ponekad pravi greške u italijanskim kolokvijalizmima.

Međutim, neki mediji navode i da je papa rekao da je gej ljude potrebno izbaciti iz bogoslovija bez obzira da li se ponašaju u skladu sa svojim seksualnim sklonostima ili ne.

Vatikan još nije komentarisao ovo pitanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 08:21