Медицински радник / - фото: UNSPLASH
22/07/2021 u 22:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израел: Пропуснице за вакцинисане због раста броjа новоражених

Та мjера jе предложена због пораста броjа новозаражених, али ће ступити на снагу у четвртак наредне недjеље под условом да jе одобри Влада Израела

Израелски такозвани корона вирус кабинет, задужен за борбу против ширења заразе, предложио jе данас да се поново уведу пропуснице за догађаjе коjима присуствуjе више од 100 људи.

Та мjера jе предложена због пораста броjа новозаражених, али ће ступити на снагу у четвртак наредне недjеље под условом да jе одобри Влада Израела.

Зелена пропусница уведена jе протекле зиме да би се, између осталог, становништво подстакло да прими вакцину, али jе почетком jуна укинута послиjе успjешне кампање имунизациjе захваљуjући коjоj jе драстично смањен броj заражених и обољелих од ковида-19 у болницама.

У Израелу се међутим протеклих недjеља биљежи дневно и преко 1.000 нових случаjева заразе, десет пута више него приjе мjесец дана.

Броj хоспитализованих пациjената у озбиљном стању jе и даље jе мали, 72, у земљи са 9,2 милиона становника, судећи по подацима Министарства здравља.

На основу плана коронавирус кабинета само потпуно вакцинисани и они коjи су се опоравили од ковида-19 те они коjи покажу негативан ПЦР тест, ће моћи да иду на догађаjе у затвореном и отвореном простору са више од 100 људи.

Пропусница ће дакле бити потребна за спортске и културне догађаjе, теретане, ресторане конференциjе туристичка мjеста, синагоге, цркве и џамиjе.

Уз то jе предложено да се Велика Британиjа, Турска, Грузиjа и Кипар додаjу на листу такозваних црвених земаља што значи да jе у њима ризик од заразе висок и да се Израелцима забрани да у њих путуjу.

Сви невакцинисани путници коjи стижу у Израел мораће да буду у самоизолациjи седам дана.

Израел jе jедна од првих земаља коjа jе започела велику кампању вакцинациjе средином децембра прошле године на основу договора са фармацеутским гигантом Фаjзером коjи jоj jе брзо испоручио милионе доза у замjену за податке о ефектима вакцине развиjене заjедно са компаниjом Бионтек.

У Израел jе у сриjеду забиљежно 1.336 случаjева заразе, а стопа позитивности тестова jе била 1,74 одсто.

Међу зараженима jе 52 одсто потпуно вакцинисаних и 38 процената 18-годишњака и млађих, прениjели су израелски медиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:48