Са састанка / - фото: Министарство здравља
28/05/2022 u 09:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић-Вилан: Израел спреман да допринесе развоју здраственог система Црне Горе

Желимо да ангажујемо најбоље докторе, који би пружали нашим пацијентима најквалитетније здравствене услуге и истовремено едуковали наше љекаре - казао је Шћекић

Мнистар здравља Драгослав Шћекић разговарао је јуче са нерезидентним амбасадором Израела у Црној Гори Јахелом Виланом, којом приликом је исказана спремност да се квалитетна сарадања у области здравства двије земље и у наредном периоду настави, кроз реализациију конкретних активности, које ће оснажити црногорски здравствени систем.

Амбасадор Вилан је пожелио министру Шћекићу успјех у раду и нагласио да је Израел спреман да допринесе развоју система здравства у Црној Гори.

Он је казао да је потребно да се утврде заједничка поља дјеловања између двије државе, истичући да је здравље, свакако једно од њих.

Вилан је додао да израелски здравствени систем, који је у доба пандемије, како је навео, доказано био један од најбољих, може помоћи црногорском здравству, како кроз стручно усавршавање наших љекара, тако и набавком медицинске опреме и примјеном савемених методологија приликом оперативних процедура.

Наглашавајући значај сарадње са државом која има уређен и стабилан систем здравства, Шћекић је оцијенио да ће едукација црногорских љекара у реномираним здравственим центрима Израела подићи квалитет услуга и цјелокупног система, што је, како је казао један од основних циљева Министарства здравља.

- Пандемија је била упозорење за цијели свијет, па и за наш здравствени систем, јер смо у таквим ванредним околностима препознали одређене недостатке и потребе система. Из ове ситуације покушаћемо да извучемо поуке како би у будућности могли правовремено и на прави начин да реагујемо на могуће здравствене изазове. Оно што се искристалисало као неопходно је обновити инфраструктуру, кроз реконструкцију постојећих и изградњу предвиђених објеката, затим заустављање одлива медицинског кадра, као и стручно оспособљавање и едукација здравствених радника у сегментима гдје је потребно, како би уз доказане кадрове постали интересантни и за шири регион, не само за Црну Гору. Желимо да ангажујемо најбоље докторе, који би пружали нашим пацијентима најквалитетније здравствене услуге и истовремено едуковали наше љекаре - казао је Шћекић.

Поред тога, према његовим ријечима, за унапређење здравственог система веома је значајно јачање технолошко техничких капацитета, као и дигитализација здравственог система, као логистика за увезивање свих сегмената у систему. У том смислу, истакао је министар, од великог значаја биће управо помоћ и искуство Израела у области здравства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:06