/ - SRDJAN BOLJEVIC
12/12/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израелски научници: Три дозе "фајзера" значајно штите од омикрона

Налази израелских научника су слични онима које су ове компаније представиле раније током недјеље, а који указују да би бустер дозе могле бити кључне за заштиту од инфекције новом варијантом вируса корона

Израелски истраживачи саопштили су да три дозе Фајзер и Бајонтек вакцине против ковид-19 пружају значајну заштиту од новог омикрон соја.

Налази израелских научника су слични онима које су ове компаније представиле раније током недјеље, а који указују да би бустер дозе могле бити кључне за заштиту од инфекције новом варијантом вируса корона, преноси Ројтерс.

Студија, коју су спровели Медицински центар Шиба и Централна вирусолошка лабораторија израелског Министарства здравља, упоредила је крв 20 особа који су примили само двије дозе вакцине прије пет до шест мјесеци, са истим бројем појединаца који су примили трећу дозу мјесец дана раније.

- Људи који су примили другу дозу прије пет или шест мјесеци немају никакву способност неутрализације против омикрона, док имају неку против делта соја. Добра вијест је да се уз помоћ треће дозе она повећава око сто пута. Постоји значајна заштита треће дозе за повећање способности, а она је нижа од способности неутрализације против делте, око четири пута нижа - рекла је новинарима Гили Регев-Јохај, директорка одјељења за инфективне болести у Шиби.

Израелски тим је саопштио да су радили са стварним вирусом док су компаније користиле оно што је познато као псеудовирус, вјештачком вирусу који има карактеристичне мутације омикрона.

Израелско истраживање прати студију из Јужне Африке која је открила да варијанта омикрон може дјелимично да избјегне заштиту од двије дозе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:45