Japanska zastava / - EPA
20/09/2024 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Japan i Kina postigli dogovor oko radioaktivnog otpada

Japan i Kina su danas postigli dogovor o rješavanju sporova oko ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean i zabrane Pekinga uvoza japanske morske hrane.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da su dvije strane postigle "nivo međusobnog razumijevanja" da će Kina početi da radi na ublažavanju zabrane uvoza i da će se pridružiti praćenju ispuštanja otpadnih voda iz Fukušime u okviru plana Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenose agencije.

Japanski zvaničnici opisali su sporazum kao napredak, ali nije bilo reči o tome kada će se održati sledeća runda razgovora ili će zabrana biti ukinuta.

Japan je avgusta 2023. počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu otpadnu vodu iz nuklearnog postrojenja koje je pretrpelo teško oštećenje nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine. Kao odgovor Kina je blokirala uvoz japanskih morskih plodova, rekavši da će ispuštanje ugroziti ribarsku industriju i priobalne zajednice u istočnoj Kini.

- Konsenzus Kine i Japana postavlja osnovu za međunarodnu zajednicu za naučno, efikasno i bezbedno rukovanje nuklearnom kontaminiranom vodom i predstavlja početno zajedničko dostignuće međunarodne zajednice, posebno zemalja zainteresovanih strana - rekao je Mao.

Neposredno prije objavljivanja, Kišida je održao telefonske razgovore sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem i potvrdio plan za proširenje trenutnog multinacionalnog sistema praćenja kako bi se prilagodili kineskim naučnicima da se pridruže njegovom praćenju.

Japanci trvde da pejdžere koji su eksplodirali ne proizvode već desetak godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 22:50