Kamala Haris / N1
20/07/2024 u 22:49 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kamala Haris umjesto Bajdena mogući kandidat demokrata za predsjednika SAD

Aktuelni šef države i kandidat demokrata Džozef Bajden suočava sa stalnim pritiskom unutar stranke i od velikih donatora da okonča svoju posrnulu kampanju u kojoj bi ga, ako se povuče, vjerovatno mogla zamijeniti Kamala Haris.

Bajden i njegovi glavni saradnici obećali su juče da će nastaviti sa kampanjom za predsjedničke izbore 5. novembra, iako su veliki donatori signalizirali kako nisu voljni da otvore svoje čekovne knjižice osim ako 81-godišnji predsjednik ne odstupi.

Kriza povjerenja u Bajdenovu sposobnost da pobijedi skrenula je veliku pažnju na Kamalu Haris, za koja se vjeruje da će biti najvjerovatnija zamjena ako se povuče.

Njeno angažovanje u prikupljanja sredstava, uključujući današnje u Provinstaunu, u Masačusetsu, privlače dodatnu pažnju donatora koji žele da signaliziraju kako su voljni da se udruže oko njene potencijalne kandidature za Bijelu kuću.

Bajdena, koji je u izolaciji u svom domu u Delaveru zbog zaraze korona virusom, najmanje jedan od 10 demokrata u Kongresu javno je pozvao da odustane od kampanje nakon katastrofalne debate prošlog mjeseca protiv republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Ta kampanja je pokrenula pitanja o sposobnosti aktuelnog predsjednika da osvoji novi mandat 5. novembra i da još četiri godine obavlja predsjedničke dužnosti.

Bajdenova kampanja se nadala da će prikupiti oko 50 miliona dolara velikih donacija u julu za Bajdenov fond, ali je u petak bila na putu za manje od polovine te cifre, javilaju agencije, pozivajući se na dva izvora upoznata sa naporima za prikupljanje donatorskih sredstava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 18:48