Kim Džong Un / - SHUTTERSTOCK
04/10/2024 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kim Džong Un prijeti nuklearnim oružjem: Ako nas Seul isprovocira trajno ćemo ih uništiti

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Džong Un zapretio je da će upotrebiti nuklearno oružje i "trajno uništiti" Južnu Koreju ako bude isprovociran, prenijeli su tamošnji državni mediji danas.

On je prijetnju uputio nakon što je lider Južne Koreje upozorio da će Kimov režim pasti ako pokuša da upotrijebi nuklearno oružje.

Ovakva retorika Seula i Pjongjanga nije nova, ali su tenzije povećane otkako su početkom septembra u medijima objavljene fotografije nuklearnog postrojenja u Sjevernoj Koreji u kom se obogaćuje uranijum za nuklearno oružje. To je bio rijedak uvid u nuklearni program te zemlje.

Očekuje se da će u naredne nedelje sjevernokorejski parlament formalno odbaciti pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovati nove nacionalne granice.

Južna Koreja spremna za saradnju: Imamo jedan uslov za Kim Džong Una

Tokom posjete jedinici za specijalne operacije u srijedu, Kim je rekao da će njegova vojska „bez oklijevanja upotrijebiti sve ofanzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje“, ako Južna Koreja pokuša da upotrijebi oružane snage protiv suvereniteta Sjeverne Koreje, prenosi državna sjevernokorejska novinska agencija.

- Ako dođe do takve situacije, dalje postojanje Seula i Republike Koreje bilo bi nemoguće - rekao je Kim koristeći zvanično ime Južne Koreje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 09:13