Ким Џонг Ун / - РИА Новости
26/04/2022 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ким Џонг Ун: Сјеверна Кореја ће наставити да јача своје нуклеарне снаге

Предузећемо мјере за даљи развој и јачање нуклеарних снага које ДНРК посједује максималном брзином, рекао је Ким Џонг Ун

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун рекао је на паради поводом обиљежавања годишњице оснивања Корејске народне армије (КПА) 25. априла да ће ДНРК наставити да јача своје нуклеарне снаге максималном брзином, преноси сјевернокорејска централна новинска агенција (КЦНА).

„Предузећемо мјере за даљи развој и јачање нуклеарних снага које ДНРК посједује максималном брзином“, рекао је Ким Џонг Ун.

Сјеверна Кореја ће уложити напоре да у сваком тренутку буде спремна да употреби нуклеарно оружје за одвраћање, рекао је он.

„Нарочито је неопходно квантитативно и квалитативно ојачати нуклеарне снаге, симбол и основу наше војне моћи, како бисмо их у случају рата могли користити као оруђе у разним операцијама са различитим циљевима и показати способност за нуклеарну битку“, објаснио је Ким Џонг Ун.

Сјевернокорејски лидер је такође примијетио да иако је примарна функција нуклеарног оружја „спречавање рата“, њихова сврха не може бити ограничена само на то.

„Ако било која сила задире у наше суштинске интересе, биће немогуће не искористити другу неочекивану функцију наших нуклеарних снага“, рекао је Ким Џонг Ун.

Парада је одржана у Сјеверној Кореји синоћ око 22 сата на тргу Ким Ил Сунг у Пјонгјангу. Јужнокорејски медији јавили су да је Пјонгјанг мобилисао око 20.000 војника и опреме. Према њиховим ријечима, на пробама се могло видјети више од 250 комада опреме, укључујући хиперсоничну ракету Хвасон-8, интерконтиненталну балистичку ракету Хвасон-17 (ИЦБМ) коју је недавно тестирао Пјонгјанг и балистичку ракету лансирану са подморница (СЛБМ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:34