ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH
09/08/2024 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kineska misija otkrila mineral bogat vodom na Mjesecu

Voda postoji na Mjesecu, a naučnici su sad potvrdili gdje bi još mnogo nje moglo da se krije. Mineral u Mjesečevom tlu koji je sakupila misija "Čange-5" i prenijela ga na Zemlju otkriveno je da sadrži veliku količinu vode, čak 41 odsto njegove težine.

Sličan je mineralu novograblenovitu, koji je tek nedavno otkriven u bazaltnim stijenama na poluostrvu Kamčatka. Oba oblika, i onaj sa Mjeseca i ovaj sa Zemlje, imaju hemijsku formulu (NH4)MgCl3·6H2O i imaju sličnu kristalnu strukturu, prenosi rts.rs.

Imajući u vidu da novograblenovit može da se proučava na Zemlji, otkriće skoro identičnog minerala na Mjesecu može da iznjedri nove saznanja o tome gdje se lunarna voda krije i kako se tamo stvorila.

Porijeklo, prisustvo i raspoređenost vode na Mjesecu ostaje za sada misterija. Naučnici bi vrlo rado voljeli da odgovore na to, zato što razumijevanje porijekla vlage na Mjesecu važna komponenta istorije Zemlje i Mjeseca.

Osim toga, znanje o tome gdje se nalazi voda je značajno i za buduće misije istraživanja Mjeseca.

Voda je i ranije otkrivena u starijim lunarnim uzorcima. Međutim, kada je „Čange-5“ sletio na Mjesec 2020. godine napravio je veliko otkriće – vodu u stijeni. Nije bilo odmah jasno da li je otkriven molekul vode ili molekul hidroksila, koji ima po jedan atom vodonika i kiseonika.

Dalje analize su bile potrebne, koje su morale da sačekaju dok se uzorak ne vrati na Zemlju.

Sada su naučnici Kineske akademije nauka obavili testove i zahvaljujući kristalnoj difrakciji iks-zraka i analizi hemijskih izotopa, utvrđeno je da regolit zaista sadrži molekule vode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KINAMJESECMINERALI
19. septembar 2024 12:37