/ - IZVOR: VITALI KLIčKO (SCREENSHOT/INSTAGRAM/VITALIYKLITSCHKO)
24/01/2022 u 20:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кличко разочаран, поручио њемачкој влади Издали сте Украјину

Многи се питају на чијој је заправо страни њемачка влада? На страни слободе а тиме и Украјине или на страни агресора, наводи он

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је у интервјуу за лист Билд оптужио њемачку владу за "издају пријатеља" због њеног одбијања да испоручи оружје Украјини. САД и Велика Британија повлаче дио особља из Кијева, преноси N1.

Милијарде, које је Русија инвестирала у лобисте, бивше политичаре и њемачке концерне, исплатиле су се Владимиру Путину (69), пише Билд, цитирајући бившег првака у боксу, а сада градоначелника Кијева Виталија Кличка (50). Најтиражнији њемачки лист наводи како Украјина није само разочарана одбијањем испорука оружја већ и тиме што „њемачка влада и даље подржава пројекат Сјеверни ток 2 а истовремено настоји одвратити и земље попут Естоније да Украјини испоручује оружје”. Кличко, који је јако познат у Њемачкој, гдје је направио велику спортску каријеру, у интервјују за Билд није крио своје разочарење попустлљивошћу њемачке владе према Русији.

-То је одбијање указивања прве помоћи и издаја пријатеља у драматичној ситуацији, у којој су наше границе угрожене присуством руских трупа”-рекао је Кличко и додао: „Многи се питају на чијој је заправо страни њемачка влада? На страни слободе а тиме и Украјине или на страни агресора?”

Њемачка би се, наставио је Кличко, требало побринути да се „законски забрани” да лобисти попут бившег социјалдемократског канцелара Герхарда Сцхродера (77) раде за руски режим. И несхватљиве изјаве њемачког вицеадмирала о Русији и Путину на жалост показују како и други носиоци важних функција у Нјемачкој пате од „тоталног недостатка осјећаја за реалност”, рекао је Кличко.

-Посебно ме боли, када видим како су они, који у Њемачкој исказују разумијевање за Путина, у многим важним политичким питањима преузели контролу- каже Кличко.

Кличко, који је од 2014. градоначелник Кијева, у интервјуу листу Билд истакао и како Украјина једино „жели да буде самостална и демократска земља и да је због тога њен народ 2014. демонстрирао на Мајдану”. Он је додао и да би Нјемачка требала схватити како је ситуација веома озбиљна јер је Путин стационирао више од 100.000 руских војника на границу са Украјином.

"Сада чујем како неки политичари изјављују како Путин неће напасти Украјину и да се ради само о пријетњама и политичкој игри. То ме подсјећа на дискусију која је претходила инвазији Крима 2014. године. И тада су сви међународни посматрачи један такав корак сматрали немогућим”. Стога је, како примјећује Кличко, “несхватлљиво да се Нјемачка може одупријети одлуци НАТО-а о пружању помоћи Украјини, тим прије што се Украјина налази у срцу Европе и што је окружена чланицама ЕУ”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:54