hapšenje / - FOTO: CRIMESITE
18/09/2024 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kokain brodovima stizao u Evropu: Razbijena kolumbijska grupa

Kolumbijski trgovac drogom koji je bio visoko na listi traženih Uprave za borbu protiv droge (DEA) uhapšen je ove sedmice u Kostariki. Pored Alexija Melendeza Leona, uhapšeno je još deset osoba.

Grupa je kontrolisala dio rute za kokain koji je išao u Evropu i Sjevernu Ameriku, piše Crimeiste.

Vlasti Kostarike izvršile su dvadeset pretresa. Sumnja se na šverc kokaina i pranje novca. Melendez, alias "Komando" ili "Volvo", uhapšen je u luksuznoj kući na periferiji glavnog grada San Hozea. 

Rečeno je da je njegova mreža povezana sa bandom pod nazivom "Sedam ajkula Pacifika".

Hrvatski kapetan osuđen na 30 godina zatvora u Turskoj: Na njegovom brodu pronađen kokain

- Kokain uglavnom putuje do Kostarike malim brodovima morem sa sjeverne obale Kolumbije. Manja struja se u zemlju dovodi preko Tihog okeana. Kostarika je sve više viđena kao tranzitna tačka od strane kriminalnih organizacija. Dio kokaina se nastavlja u Sjevernu Ameriku, a dio preko voćnog terminala lučkog grada Moina u Zapadnu Evropu- piše navedeni portal.

Prema lokalnoj policiji, Melendezova organizacija uglavnom je bila uključena u isporuku kokaina u Evropu kroz izvoz voća kao što je ananas. Navodi se da postoje konkretni dokazi za dva transporta 120 i 220 kilograma kokaina u Španiju.

Policija je oduzela i 34 automobila vrijedna oko milion dolara, kao i 16 nekretnina i 12 preduzeća. I nekoliko miliona dolara u gotovini. Među uhapšenima su i dva direktora filijala Banke Kostarike (BCR) i jedan vjerski službenik. Oni su osumnjičeni za učešće u pranju novca.

Šef državnog tužilaštva Kostarike, Randall Zuniga, naglasio je u lokalnim medijima da se Kostarika bori sa sve većim problemom kokaina. Ovo je uprkos mjerama kao što je upotreba skenera u velikim lukama, kao što je kontejnerski terminal Moín.

Tradicionalno mirna Kostarika ima sve veći sigurnosni problem. U 2023. godini zabilježen je istorijski rekord od 907 ubistava, što je povećanje od 38,6 odsto odstou odnosu na 654 ubistva u 2022. Do sredine septembra 2024. broj ubistava je već dostigao 620.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 19:15