Експлозија на колумбијском аеродрому / - принтскрин
15/12/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колумбијски аеродром: Бомбаш се разнио експлозивном направом, страдала два полицајца

Министар одбране Дијего Молано рекао је да су експлозије изазвале терористичке групе које дјелују у граду од пола милиона људи, који се налази на граници са Венецуелом и представља центар трговине и миграција

Облак дима је снимљен како се диже у ваздух док је терористичка бомба убила два полицајца на колумбијском аеродрому - неколико тренутака након што се други бомбаш случајно разнио.

image

David Reies

- NATIONAL POLICE OF COLUMBIA

Полицајци Норте де Сантандера David Reies и Villian Bareno одговорили су на почетну експлозију у којој је убијен један од нападача на међународном аеродрому Камило Даза у пограничном граду Кукута и пришли су коферу прије него што је експлодирао.

image

Villian Bareno

- NATIONAL POLICE OF COLUMBIA

Министар одбране Дијего Молано рекао је да су експлозије изазвале терористичке групе које дјелују у граду од пола милиона људи, који се налази на граници са Венецуелом и представља центар трговине и миграција.

Наркоманске и герилске банде су тренутно у рату у граду око контроле усјева какаа и рута за кријумчарење дроге, а напади попут експлозије на аеродрому су полуредовна појава за становнике тог подручја.

Градоначелник Кукуте Јаиро Јанез чекао је да се укрца на лет у 5:15 ујутро за главни град Колумбије Боготу када је прва бомба експлодирала 15 минута раније, док је мушкарац који је носио експлозив покушао да се попне преко ограде која раздваја аеродромску писту од једног од градских сусједства.

Пораст борби између герилских група и банди за кријумчарење дроге

Кукута је главни град Норте де Сантандера, пограничног региона у коме је недавно дошло до пораста борби између герилских група и банди за кријумчарење дроге које се боре за контролу усјева какаоа и рута трговине.

У јуну је ауто-бомба постављена у војну базу на периферији града, гдје су радили војни савјетници САД.

Затим је у августу испред полицијске станице подигнута бомба у којој је повријеђено 14 људи.

На хеликоптер предсједника Ивана Дукеа такође је пуцано током недавне посјете граду. Предсједник је из напада изашао неповријеђен.

Оружане организације које дјелују у Норте де Сантандеру укључују герилску групу Ослободилачке националне армије и дисидентске групе које су формирали бивши припадници Револуционарних оружаних снага Колумбије који су одбили да потпишу мировни споразум са колумбијском владом 2016.

Бомбаш, кога власти нису идентификовале, одмах је погинуо у експлозији.

Друга двојица мушкараца, који су остали на слободи, оставили су кофер напуњен експлозивом на травнатом простору поред асфалта и експлодирали су око сат времена касније док су Рејес и Барењо, обојица чланови одјељења за борбу против експлозива полиције, чешљали подручје у потрази за додатним експлозивом.

Становник испред аеродрома снимао је како војни хеликоптер лебди изнад асфалта прије него што је пакет експлодирао и убио полицајце.

Иако су се експлозије догодиле у близини писте Међународног аеродрома Камило Даза, путнички терминал није погођен. Али летови су обустављени, а путници евакуисани из зграде.

„Они нас неће натјерати да поклекнемо, са овим догађајима који само желе да нас дестабилизују и генеришу терор“, рекао је Јанез.

Превела: Блаженка Голубовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 14:58