Kralj Čarls postaje visoki poglavica / instagram
23/10/2024 u 14:40 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kralj Čarls postaje visoki poglavica

Posle 13 godina, kralj Čarls je, zajedno s kraljicom Kamilom doputovao u zvaničnu posjetu Samoi, a sjutra će mu domaćini dodijeliti titulu visokog poglavice.

Britanski kralj Čarls zajedno sa kraljicom Kamilom doputovao je na Samou, gdje će prisustvovati samitu zemalja Komonvelta.

Premijerka Samoe Fijame Naomi Matafa dočekala je kraljevski par na aerodromu, zajedno sa drugim visokim zvaničnicima, uz intoniranje britanske himne.

Kralj simbolički predstavlja Komonvelt, grupu od 56 zemalja, većinom nekadašnje britanske kolonije.

Njegova prva posjeta Samoi poklapa se sa godišnjim sastankom premijera zemalja Komonvelta. Očekuje se da će lideri na Samitu donijeti deklaraciju o zaštiti okeana, pri čemu će klimatske promjene biti ključna tema rasprave.

Tokom posjete, Čarls će takođe biti imenovan za visokog poglavicu i biće mu prikazan uticaj porasta nivoa mora na Samou.

Samoaški poglavica i član parlamenta Lenatai Viktor Tamapua sutra će, tokom tradicionalnog ceremonijalnog dočeka, kralju dodjeliti titulu "Tui Taumeasina", što znači kralj ili vladar.

Kasnije će voditi Čarlsa u rezervat mangrova, čime želi da istakne uticaj klimatskih promjena na pacifičke zemlje i njihove zajednice. Ova kraljevska turneja po Australiji predstavlja Čarlsovu prvu posjetu nekoj dalekoj destinaciji otkako mu je dijagnostikovan rak u februaru, a takođe je prva posjeta britanskog monarha Australiji u poslednjih 13 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 14:40