Сиромаштво, илустрација / - фото: PEXEL
12/07/2021 u 18:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кубу потресли наjвећи протести у три децениjе

Овдје сам због глади, зато што нема лијекова, због честих нестанака струjе, рекао jе за Гардиjан jедан 40-годишњи учесник протеста

Наjвеће масовне демонстрациjе у последње три децениjе потресле су градове широм Кубе, гдје су хиљаде људи изашле на улице у знак протеста против економске кризе и владиног одговора на пандемиjу вируса корона.

Протести су почели већ од jутра у градовима Сан Антонио де лос Бањос на западу острва и Палма Сориjано на истоку, а вести о томе су веома брзо стигле и до Хаване, где су од раног поподнева хиљаде људи марширале центром града, узвикуjући “домовина и живот” и “слобода” и протестуjући због недостатка хране, високих цена и комунистичке власти, све док полициjа ниjе разбила демонстрациjе, ухапсивши неке од учесника, преноси Данас.рс.

“Овдје сам због глади, зато што нема лијекова, због честих нестанака струjе – зато што нам све недостаjе. Желим потпуну промену: промјену владе, вишестраначке изборе и краj комунизма”, рекао jе за Гардиjан jедан 40-годишњи учесник протеста коjи ниjе хтио да каже своjе име из страха од могућих последица. Униформисани и полицаjци у цивилу су стотине демонстраната, од коjих су многи били насилни, привели и убацили у полициjске аутомобиле. Млађи учесници протеста су одваjали делове калдрме на улицама и бацали их на полицаjце, коjи су узвратили сузавцем и пендрецима. “Овдје смо зато што смо гладни и сиромашни. Немамо хране. Немамо ништа”, рекао jе Jусинел Перес (17) држећи по jедну каменицу у свакоj руци.

У три сата после подне по локалном времену програм на свим телевизиjским каналима jе прекинут како би било емитовано обраћање председника Мигела Диjаса-Канела, коjи jе изjавио да ће “дестабилизациjа земље” бити дочекана “револуционарним одговором”. “Позивамо све револуционаре у земљи, све комунисте, да изађу на улице”, поручио jе он. Диjас-Канел jе посјетио Сан Антонио де лос Бањос и признао да су људи изашли на улице да изразе фрустрациjу, али jе за немире окривио, како jе рекао, кампању коjу на друштвеним мрежама води “кубанско-америчка мафиjа”, преноси ВОА. Он jе дио кривице свалио и на САД, коjе су у време бившег предсједника Доналда Трампа Куби поново увеле трговински ембарго. Диjас-Канел jе позвао своjе присталице да се супротставе “провокациjама”, што jе довело до мањих про-владиних демонстрациjа. Присталице власти су оптужиле учеснике анти-владиних протеста да су плаћеници коjе финансираjу САД, коjе троше око 20 милиона долара годишње на “промоциjу демократиjе” на острву.

Амерички званичници су изразили подршку анти-владиним протестима и позвали на уздржавање од насиља. “Мирни протести су организовани на Куби гдје грађани користе своjе право на мирно окупљање како би изразили забринутост због све већег броjа случаjева заразе и преминулих од ковида 19 и недостатка лијекова”, написала jе на Твитеру Џули Чунг, вршилац дужности помоћника америчког државног секретара за западну хемисферу, наводи ВОА. Шеруjући њен твит, савјетник за националну безбедност Џеjк Саливан jе у свом посту на Твитету додао да САД “подржаваjу слободу изражавања и окупљања широм Кубе и да би снажно осудиле било какво насиље или таргетирање мирних учесника протеста коjи упражњаваjу своjа универзална права”.

Карлос Фернандес де Косио, главни кубански званичник задужен за односе са САД, оптужио jе Стеjт департмент и његове званичнике да “промовишу социjалну и политичку нестабилност на Куби”, поручивши да би они требало да “избјегаваjу изражавање лицемерне забринутости због ситуациjе на коjу су полагали своjе улоге”. “Куба jесте и наставиће да буде мирна земља, за разлику од САД”, написао jе он на Твитеру.

Кубанци преживљаваjу наjтежу економску кризу коjа jе забиљежена у земљи у последњих 30 година. Осим тога, Куба се тренутно налази у наjгороj фази пандемиjе вируса корона – здравствени званичници су приjавили да jе у недељу забиљежен црни рекорд са 6.923 новозаражена и 47 смртних случаjева током 24 сата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:24