/ - PIXABEY
05/02/2022 u 08:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ледена олуја у САД подигла цијене нафте близу 93 долара

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 1,71 долара у односу на претходно затварање и износила је 92,82 долара. У Њујорку се барелом трговало по 1,84 долара вишој цијени, на 92,11 долара

Цијене нафте приближиле су се у петак на међународним тржиштима вриједности од 93 долара, подстакнуте забринутошћу за снабдјевањем због геополитичких напетости и ледене олује у Сједињеним Америчким Државама (САД).

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 1,71 долара у односу на претходно затварање и износила је 92,82 долара. У Њујорку се барелом трговало по 1,84 долара вишој цијени, на 92,11 долара.

Трговце је забринула ледена олуја у САД, која је оставила без струје више од 200 хиљада Американаца и подстакла страх да би, потраје ли, могла озбиљно да нашкоди производњи у Тексасу и тиме додатно погорша проблем тијесног снабдијевања на свјетским тржиштима.

"Скок цијена у петак изазвало је и захлађење у Тексасу, што је подстакло страх од прекида производње у Пермском базену, највећем подручју америчке производње из шкриљаца", рекао је аналитичар Commerzbanka Carsten Fritsch.

Подршку цијенама пружају и напетости око украјинске кризе, која би могла пореметити снабдијевање нафтом из Русије.

Водећи произвођачи предвођени Организацијом земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њеним савезницима, на челу с Русијом, ове седмице су одлучили да и у марту повећају производњу за само од 400 хиљада барела дневно, упркос притисцима водећих потрошача да интензивирају снабдијевање.

Неке чланице групе ОПЕК+ ионако не успијевају да искористе садашње квоте, због недовољних улагања и закашњелих радова на одржавању објеката.

Тако је други по величини произвођач нафте у ОПЕК-у, Ирак, у јануару производио знатно мање од додијељене му квоте у оквиру ОПЕК+, показали су у четвртак подаци државне трговачке куће СОМО.

Одвојено је ОПЕК објавио да је цијена барела корпе нафте његових чланица у четвртак износила 89,98 долара, што значи да му је цијена пала 20 центи у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:42