Јенс Столтенберг / - РТРС
24/03/2022 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лидери НАТО договорили јачање одбране као одговор на руску инвазију

Руска инвазија је највећа пријетња безбједности с којом се сусрела ова генерација, наводи он

Лидери НАТО- договорили су да ће појачати обрану на истоку Еуропе као одговор на руску инвазију Украјине.Он је након самита казао да ће "НАТО направити све што може како би подржао Украјину и оружјем за одбрану".

-Активирали смо одбрамбене планове НАТО-а и активирали елементе НАТО-вих снага за одговор те поставили 40.000 војника на источни дио НАТО-а- стоји у заједничкој изјави лидера НАТО-а након сумита.

Појачавање војске

-Чланице НАТО савеза су прихватиле нове обвезе. На истоку Еуропе ће бити више војника, повећат ће се број авиона, бродова и подморница- рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији. Најавио је и чешће војне вјежбе.

Украјини ће се помоћи у одбрани од кибернетичких напада, као и од биолошког и хемијског оружја.

-Задатак нам је да се побринемо да сукоб не ескалира додатно-рекао је он.

Столтенберг је рекао да чланице НАТО-а координирају напоре везане уз енергетску сигурност. То укључује диверзификацију извора енергије и посљедично смањење зависности о руском плину и нафту.

На састанку се говорило и о ситуацији у БиХ и на Косову.

-Руска инвазија је највећа пријетња безбједности с којом се сусрела ова генерација. Народ Украјине показао је храброст и одлучност борећи се за своју слободу и будућност. Стојимо уз њих- рекао је.он.

Што НАТО каже на захтјев Зеленског

Новинари су на пконференцији питали Столтенберга о обраћању украјинског предсједника Володимира Зеленског, који је тражио да се један посто НАТО-вих тенкова и авиона пошаље Украјини као помоћ.

-Пажљиво смо саслушали предсједника Зеленског"-додавши како чланице НАТО-а пружају "значајну подршку Украјини", али није желио ићи у детаље о опреми о којој је говорио Зеленскиј.

Додао је да ће "НАТО направити све што може како би подржао Украјину и оружјем за одбрану".

 Украјина је херојским отпором Русији инспирирала свијет

Стиже више детаља о заједничкој изјави лидера земаља чланица НАТО-а. У изјави се наводи да земље подузимају мјере како би осигурале сигурност и одбрамбене способности савезника "на свим пољима, користећи приступ од 360 степени".

-Повећавамо отпорност наших друштава и инфраструктуре како би се супротставили малигном руском утицају-наводи се у изјави, у којој се посебно наглашава сигурност у обрани од хакерских напада

Лидери су похвали украјински народ, који је, како стоји у изјави, "инспирирао свијет херојским отпором бруталном рату којег је наметнула Русија". У изјави се руски предсједник Владимир Путин позива да "хитно заустави рат и повуче војску из Украјине". Бјелорусију се пак позива да "оконча своје судјеловање" у руској инвазији.

Хемијско оружје потпуно би промијенило природу сукоба

Главни тајник НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је забринут јер "Русија покушава оптужити Украјину и њене савезнике да се припремају за кориштење хемијског оружја". Столтенберг је рекао да је оптуживање других руска тактика којом се ствара изговор да сами користе кемијско оружје

Такве оптужбе против Украјине и савезника и НАТО-а су лажне, рекао је.

-Било каква употреба хемијског оружја би тотално промијенила природу сукоба" те би била "изузетно опасно кршење међународног права", рекао је. Хемијско оружје не би угрозило само Украјинце, него потенцијално и чланице НАТО-а због опасности од ширења.

Додао је како је Русија већ користила хемијско оружје у прошлости, па и на тлу Велике Британије.

-Ова питања додатно наглашавају потребу да се рат оконча- рекао је, додајући како је "ово опасна ситуација".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 03:33