Мигранти на бјелоруско-пољској граници / - Спутњик
07/12/2021 u 23:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Литваниjа продужила вандредно стање на граници са Бјелорусиjом због мигрантске кризе

Запад оптужуjе Бјелорусиjу да води хибридни рат подгријаваjући мигрантску кризу привлачећи мигранте обећањима о лаком уласку у Униjу, што Бјелорусиjа одбиjа

Литваниjа jе у уторак продужила ванредно стање дуж границе са Бјелорусиjом због мигрантске кризе, а мјере ће остати на снази до средине jануара.

Од љета су хиљаде миграната, углавном са Блиског истока, прешле или покушаваjу да пређу границу да уђу у Литваниjу, Летониjу и Пољску из Бјелорусиjе, одакле се надаjу да ће наставити пут ка Њемачкоj.

Запад оптужуjе Бјелорусиjу да води хибридни рат подгријаваjући мигрантску кризу привлачећи мигранте обећањима о лаком уласку у Униjу, што Бјелорусиjа одбиjа.

Ванредно стање, коjе jе први пут уведено 10. новембра, дозвољава ограничења кретања у пограничном подручjу, забрану jавних окупљања и ограничен приступ фиксним телефонским мрежама за ухапшене мигранте.

Пољска jе усвоjила сличне мјере на своjоj граници. ЕУ jе прошле недеље увела нове санкциjе Бјелорусиjи због изазивања мигрантске кризе, коjа jе посебно погодила бјелоруску авио-компаниjу Белавиjа и десет других компаниjа, а мјере су предузете и против 17 бјелоруских званичника.

Више од 4.200 миграната прешло jе ове године литванску границу из Бјелорусиjе, а 2020. године то jе учинио 81 мигрант.

Гранична полициjа саопштила jе да jе за више од 8.900 одбиjен улазак у Литваниjу, а хуманитарне организациjе осудиле су праксу илегалног одбиjања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:27