Aleksandar Lukašenko / - SHUTTERSTOCK
04/07/2024 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lukašenko oslobodio deset političkih zatvorenika

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko oslobodio je najmanje deset političkih zatvorenika, među kojima i veterana opozicije koji boluje od raka, saopštili su danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Oko 1.400 ljudi i dalje se nalazi iza rešetaka zbog političkih aktivnosti, od kojih je većina uhapšena nakon masovnih protesta 2020. i osuđena zbog optužbi u vezi sa navodnim ekstremizmom, prenio je Rojters.

Grupa za zaštitu ljudska prava Viasna saopštila je da zna za tri žene i sedam muškaraca koji su oslobođeni, prenosi Blic.rs.

Jedini koga su rođaci do sada imenovali je Rihor Kastusiou (67), bivši lider opozicione stranke i predsjednički kandidat. On je uhapšen 2021. i dobio sledece godine kaznu zatvora od 10 godina, nakon što je osuđen za zavjeru protiv vlade radi preuzimanja vlasti. Nakon hapšenja, dijagnostikovan mu je rak.

Lukašenko: Trupe stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske

Andrej Strižak, šef organizacije Bisol koja prikuplja sredstva za podršku političkim zatvorenicima i njihovim porodicama, rekao je da je zabluda misliti da je vlast postala humanija.

Lukašenko je ove nedelje najavio amnestiju povodom obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Bjelorusije od nacista u Drugom svjetskom ratu.

Bjeloruska državna agencija Belta prenosi da se očekuje da će se amnestija odnositi na oko 7.850 zatvorenika, uključujući maloljetna lica, trudnice, penzionere i osobe koje boluju od tuberkuloze ili raka. Isključeni su osuđeni za zločine protiv države ili ekstremističke i terorističke aktivnosti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 17:28