/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH
09/07/2024 u 20:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar odbrane Izraela odobrio plan regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

Ministar odbrane Izraela Joav Galant odobrio je plan za početak regrutacije ultraorotodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku, što je potez koji će još više zaoštriti odnose u ionako podijeljenoj vladajućoj koaliciji premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahuova vlada se oslanja na dvije partije ultraortodoksnih Jevreja, koji se oštro protive planovima za regrutaciju.

Ranije su ultraortodoksni muškarci bili oslobođeni služenja vojske na vjerskoj osnovi, ali sada, posle devet mjeseci rata Izraela i Hamasa u Gazi, izraelska vojska namjerava da ojača svoje redove.

Izraelci po zakonu moraju da služe vojsku, žene 24, a muškarci 32 mjeseca.

Izuzeće od služenja vojnog roka za ultraortodoksne izazvalo je u proteklim mjesecima proteste Izraelaca koji smatraju da rizik borbe u Gazi ne snose svi jednako.

Ultraortodoksni demonstranti su sa svoje strane blokirali puteve pod sloganom „smrt prije regrutacije“.

Ministar odbrane Galant se danas sastao sa načelnikom Generalštaba Izraela general potpukovnikom Hercijem Halevijem i potom saopštio da je odobrena preporuka vojske da se naredbe za regrutaciju članova zajednice ultraortodoksnih izdaju narednog mjeseca.

Galant i Halevi su na sastanku rekli da je regrutacija ultraortodoksnih Izraelaca „operativna potreba i kompleksno socijalno pitanje“ koje zahtjeva da takvi vojnici održe svoj način života, prenijeli su izraelski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. avgust 2024 12:15