Осама бин Ладен / - дд
30/09/2021 u 06:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мистериозни ловац на Бин Ладена истражуjе "Хавана синдром" због кога jе из Београда евакуисан шпиjун ЦИА

Америчке дипломате и шпиjуни све су више изложени нападима “непознатих нападача” уз помоћ технологиjе коjа, како претпостављаjу званичници и научници, користи неку врсту “усмјерене енергиjе”

Америчка Централна обавештаjна агенциjа (ЦИА) евакуисала jе недавно свог обавештаjца из Србиjе након што jе претрпио озбиљне симптоме идентичне мистериозном неуролошком нападу, познатиjем као “Хавана синдром” jер су га први пут приjавиле дипломате америчке амбасаде у Хавани 2016. године.

Инцидент, коjи ниjе претходно приjављен, само jе jедан у низу напада за коjе амерички званичници кажу да добиjаjу на учесталости. Америчке дипломате и шпиjуни све су више изложени нападима “непознатих нападача” уз помоћ технологиjе коjа, како претпостављаjу званичници и научници, користи неку врсту “усмјерене енергиjе”.

Последњи у низу напада, пре Србиjе, одиграли су се у Индиjи и Виjетнаму коjи jе прошлог мјесеца посјетила америчка потпредседница Камала Харис, а њен лет jе накратно био одложен управо због "хаванског синдрома". Ови инциденти су такође приjављени у Кини, Русиjи, Аустриjи и у Вашингтону, пише Блиц,рс.

- У последњих 60 до 90 дана било jе више напада коjи су нам приjављени, како на тлу Америке тако и у иностранству - рекао jе доктор Џеjмс Ђордано, професор неурологиjе на Универзитету Џорџтаун, коjи саветуjе америчку владу поводом неуролошких напада.

Заправо, случаjеви "Хавана синдрома" постали су толико чести, да jе у jулу ЦИА задужила нову особу да се њима бави - особу таjновиту готово као и сам синдром.

Директор ЦИА Вилиjам Барнс лично jе за вођу радне групе коjа истражуjе синдром изабрао истакнутог службеника агенциjе, коjи jе ветеран антитерористичких и операциjа за сузбиjање наркотика и чиjе се име држи у таjности. Jедино што се о њему зна jесте да jе имао главну улогу у лову на Осаму бин Ладена, писао jе у jулу "Волстрит журнал". То именовање део jе покушаjа да се коначно утврди урок напада, што jе до сада било неуспешно.

Научни панел при Националноj академиjи наука, инжењеринга и медицине у децембру jе рекао да jе неки облик усмерене емисиjе енергиjе наjвероватниjи кривац за симптоме коjе су искусили амерички званичници, а коjи укључуjу вртоглавицу, jаке главобоље, мучнину и когнитивне потешкоће.

Барнс, коjи jе у марту постао директор ЦИА, рекао jе да jе идентификовање извора напада и лечење зараженог особља агенциjе jедан од његових главних приоритета. Поjедини садашњи и бивши обавештаjни званичници сумњаjу да иза напада стоjи Русиjа, али те тврдње су остале недоказане, Москва jе негирала умешаност.

Они коjи сумњаjу на умешаност Русиjе признаjу да jе ове тврдње неопходно доказати научним подацима, али истичу и да постоjе jаки посредни докази, као што jе онаj да су се неки од агената разболели док су били у Русиjи и то што су руске обавештаjне службе, нарочито ГРУ, биле повезане са другим, често агресивним, нападима на америчке агенте у тоj земљи.

Радна група, коjа jе формирана прошлог децембра, састоjи се од стручњака из цијеле агенциjе и укључуjе обавештаjне аналитичаре, таjне официре коjи прикупљаjу обавештаjне податке, клиничаре и стручњаке за људске ресурсе, рекао jе амерички званичник упознат са овим питањем.

Нови шеф оперативне групе ветеран jе Центра за борбу против тероризма агенциjе и наводно jе провео више од jедне децениjе на обавештаjноj анализи и циљању, фокусиран на бин Ладена и његову мрежу Ал Каиде.

Након скоро децениjског лова, бин Ладен, спонзор терористичких напада 11. септембра 2001. године, пронађен jе у jедном комплексу у Пакистану и убила га jе америчка морнарица у маjу 2011.

Неименовани службеник ЦИА преузима задужење од Синтиjе Реп, коjа jе имала неколико високих функциjа у шпиjунскоj агенциjи, укључуjући замјеника директора за анализу. Званичници су рекли да jе Репова одложила пензионисање како би помогла при формирању радне групе фокусиране на оно што званичници агенциjе често називаjу "абнормалним здравственим инцидентима".

Поред проналажења узрока напада, радна група jе мјесто гдје запослени у агенциjи могу отићи да приjаве сумњиве инцидентекли. Барнс jе "лично ангажован са особљем погођеним здравственим инцидентима и веома jе посвећен њиховоj бризи и утврђивању узрока ових инцидената“, рекао jе портпарол ЦИА.

- Jасно jе да jе директор Барнс поставио ово питање за главни приоритет, што jе огромна промјена у односу на претходно руководство - рекао jе за "Вашингтон пост" Марк Полимеропулос, бивши виши агент ЦИА коjи jе морао да се повуче из службе пошто jе патио од "Хавана синдрома“ након путовања у Москву 2017, када jе учествовао у таjним операциjама у Русиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:52