ЦИА лого / - WIKIPEDIA
08/03/2022 u 21:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор ЦИА: У Русији на протестима ухапшено између 13 и 14 хиљада људи

Он је додао да ће САД пратити популарност Путина код куће како се рат у Украјини буде настављао, али упозорава да ће његова контрола медија помоћи да се спрече неки народни немири

Директор америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Бил Бернс казао је пред Обавјештајним комитет Представничког дома САД да је "нешто око 13 или 14 хиљада" руских грађана ухапшено на протестима због руске инвазије на Украјину која је почела 24. фебруара.

Бернс је оцијенио да садашње противљење грађана Русије предсједнику Владимиру Путину „није мала ствар“, али је указао да ће доминација државних медија отежати брзо организовање народног бунта, преноси ЦНН.

 - Гледате сахране у Русији, знате, младих руских војника који су погинули у Украјини враћајући се кући и то ће сигурно временом почети да има последице. Такође, видите у релативно малим бројевима, али много веома храбрих Руса излази на улице да протестује - казао је Бернс.

Како је истакао, нешто око 13 или 14 хиљада њих је ухапшено од тада, што није мала ствар у дубоко репресивној земљи као што је Русија.

Он је додао да ће САД пратити популарност Путина код куће како се рат у Украјини буде настављао, али упозорава да ће његова контрола медија помоћи да се спрече неки народни немири.

 - У околностима гдје руски државни медији доминирају оним што многи људи чују о ономе што се дешава у Украјини, биће потребно вријеме, мислим, за људе да апсорбују последице избора које је Путин лично направио - оцијенио је Бернс.

Прије два дана само у једном дану у Русији је приведено више од 3.500 људи који су протестовали због инвазије њихове земље на Украјину.

Према руском закону, за велике демонстрације потребно је да демонстранти траже дозволу, а захтјев мора да буде прослијеђен не више од 15, али не мање од 10 дана прије догађаја.

Велике казне, а у понеким случајевима и затворске, запријећене су за демонстрирање без дозволе. Појединцима је дозвољено да организују соло протесте, али се дешавало и да они понекад буду притворени.

Руски истражни комитет је у четвртак упозорио да је учешће у антиратним протестима нелегално. Додао је да би чак почињени прекршај могао да буде уписан у кривични досије појединца, што би "оставило траг на његову будућност".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 23:56